Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Grote zorg om water in Gaza
15 juli 2014 |

Grote zorg om water in Gaza

De aanhoudende bombardementen in Gaza zorgen voor een schrijnend tekort aan drinkwater in de Gazastrook. Honderdduizenden mensen zitten nu zonder en dit aantal zal naar verwachting de komende dagen snel groeien.

De water-infrastructuur in Gaza was al fragiel en raakt nu door het geweld  beschadigd of vernietigd. Het is bovendien erg onveilig om de broodnodige reparaties uit te voeren, zo blijkt uit het feit dat verscheidene gemeentelijke water-techneuten om het leven kwamen tijdens hun werk. Schoon drinkwater wordt steeds schaarser, terwijl de temperaturen op dit moment erg hoog zijn. Wanneer water vervuild raakt en ook de riolen niet werken, neemt ook het risico op ziekten toe. 

"Als het geweld zo doorgaat, is het niet de vraag óf maar wanneer de bezette bevolking ook nog te kampen krijgt met een acute watercrisis," aldus Jacques de Maio, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in Israël en de bezette gebieden. 

De recente bombardementen en vijandigheden hebben er voor gezorgd dat niet alleen de water infrastructuur maar ook elektriciteitssystemen in de Gazastrook niet meer werken. Het Rode Kruis heeft de afgelopen dagen, in samenwerking met de autoriteiten, hulp geboden om noodreparaties uit te voeren bij waterinstallaties en sanitaire faciliteiten, maar er is dringend meer hulp nodig.

Het internationaal humanitair oorlogsrecht schrijft voor dat de strijdende partijen een duidelijk onderscheid moeten maken tussen militairen en burgers, en tussen militaire objecten en burger objecten. Zij moeten schade aan burgers of burgerobjecten voorkomen en hen beschermen tegen de effecten van militaire operaties. Dat geldt dus ook voor watertechneuten en water- en elektriciteitscentrales.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie neem contact op met Hanna Emmering, woordvoerder van het Rode Kruis, 06-51840708 of hemmering@redcross.nl