Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Het Nederlandse Rode Kruis opent Welkom Winkels voor vluchtelingen
9 september 2015 |

Het Nederlandse Rode Kruis opent Welkom Winkels voor vluchtelingen

​Het Rode Kruis gaat op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) de giften en andere acties coördineren voor vluchtelingen in Nederland. De hulporganisatie gaat daarom welkom winkels openen in de buurt van asielzoekerscentra. Ook lanceert het Rode Kruis op 7 september 2015 om 18.00 uur een platform voor hulpinitiatieven voor vluchtelingen in Nederland.

Giro 6868

Vluchtelingen komen aan zonder bezittingen en zijn na een heftige reis vaak getraumatiseerd. Hulp voor deze mensen is hard nodig. Daarom roept het Rode Kruis op om in actie te komen voor deze mensen in nood. De organisatie vindt het hartverwarmend dat het Nederlandse publiek meeleeft met vluchtelingen, maar benadrukt dat een financiële bijdrage vaak effectiever is dan het leveren van goederen. Ze roept daarom de Nederlanders op de vluchtelingen vooral financieel te ondersteunen op Giro 6868.

Specifieke richtlijnen

Het Rode Kruis, COA en vluchtelingenwerk krijgen veel vragen van mensen die willen weten hoe zij kunnen helpen. Er is op dit moment een overvloed aan knuffels en speelgoed, maar er is voor asielzoekers in Nederland vooral behoefte aan warme winterkleding voor mannen, fietsen en toiletartikelen zoals shampoo. Wie toch graag spullen wil geven, raden wij aan om zich te houden aan specifieke richtlijnen. Alleen op die manier kan ervoor worden gezorgd dat de goederen daadwerkelijk gebruikt gaan worden.

Meer winkels

Deze week opent het Rode Kruis een aantal Welkom Winkels in Nederland nabij asielzoekerscentra. In deze winkels kunnen spullen worden afgegeven waar op dat moment behoefte aan is. Het Rode Kruis geeft de spullen uit de winkel door aan de asielzoekerscentra. Vandaag opent de eerste winkel in Goes. Later deze week openen andere winkels nabij asielzoekerscentra in Nederland. Via social media zal het Rode Kruis communiceren aan wat voor spullen er behoefte is.