Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Honderden Rode Kruis EHBO’ers paraat tijdens Carnaval
28 februari 2014 |

Honderden Rode Kruis EHBO’ers paraat tijdens Carnaval

Honderden Rode Kruis-hulpverleners staan in het hele land paraat om Eerste Hulp te verlenen tijdens de carnavalsvieringen en –optochten. De meest voorkomende problemen met carnaval zijn teveel alcohol- en drugsgebruik, maar ook glasverwondingen of kneuzingen en schaafwonden door knokpartijtjes. De vrijwilligers zijn extra getraind in hoe ze om moeten gaan met situaties waarbij zowel drank en drugs in het spel zijn. Het Rode Kruis roept de feestvierders op om zich goed te kleden met carnaval. Want het voelt als lente, maar vooral in de nacht koelt het nog steeds flink af. Juist met alcohol in je bloed ben je je minder bewust van de onderkoelingsverschijnselen. Ook verlies je ongemerkt veel warmte doordat je bloedvaten verder open staan dan normaal.

Tips bij alcoholvergiftiging

Los van de hulpverlening gaat het Rode Kruis via sociale media  tips geven.  Wat kunnen omstanders bijvoorbeeld zelf doen bij alcoholvergiftiging? Adviezen zijn onder andere: leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op z'n zij, omdat er een kans is op braken. Bel direct 112 als het slachtoffer niet reageert op aanspreken en voorzichtig schudden aan de schouders. Laat een dronken slachtoffer zijn roes uitslapen, maar controleer hem regelmatig. Waarschuw de politie als een dronken persoon zich in het verkeer wil begeven.

Vrijwilligers paraat
Alleen al in Brabant en Limburg staan zo'n 600 vrijwilligers paraat om de feestvierders in geval van nood te helpen. De vrijwilligers bemannen Eerste Hulp-posten en lopen rond op plekken waar veel mensen bijeen komen. Zo zijn de vrijwilligers bijvoorbeeld vanavond aanwezig in Eindhoven en Maastricht bij opening van het carnaval . In Breda verzorgen ze onder meer eventuele builen en bloedneuzen bij de kinderoptocht. Ook zal daar bij de grote optocht het EHBO Bike-team worden ingezet, zodat ze bij ongevallen snel ter plaatsen te kunnen zijn. Verder assisteren Rode Kruis EHBO'ers bij grote manifestaties en concerten. Zo zijn er hulpverleners aanwezig in Venlo bij het feest de Boètegewoeëne Boètezitting en in Roermond bij de Statie Festatie, een carnavalsconcert waar zo'n 22.000 mensen op af komen.

Rode Kruis en Eerste Hulp

Het Rode Kruis verleent wereldwijd hulp aan mensen in nood. In Nederland betekent dat concreet Eerste Hulp bij rampen en calamiteiten en kleine en grote evenementen zoals carnaval, Koningsdag en de Vierdaagse. Ook proberen we mensen zoveel mogelijk voor te bereiden door het verspreiden van EHBO-kennis en adviezen, zodat mensen weten hoe te handelen in geval van nood en leed wordt voorkomen.

 Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, mstoffels@redcross.nl, 070-4455728 of 06-54918481