Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten In 2013 werden 100 miljoen mensen getroffen door rampen
16 oktober 2014 |

In 2013 werden 100 miljoen mensen getroffen door rampen

Azië het meest getroffen continent 

In 2013 werden bijna 100 miljoen mensen getroffen door 529 rampen. Van deze rampen waren er 337 natuurrampen, waaronder 305 weer-gerelateerd. Het aantal rampen en het aantal getroffenen zijn het laagst van het afgelopen decennium. Van de bijna 100 miljoen getroffenen woont 87% in Azië, en is daarmee ook het continent dat het meest wordt getroffen door rampen. Dat blijkt uit het Wereld Rampen Rapport van het Internationale Rode Kruis, dat vandaag wordt gepresenteerd.  

Maarten van Aalst, directeur van het internationale Rode Kruis Klimaatcentrum, ligt de cijfers toe: "Het aantal rampen wisselt flink van jaar tot jaar, we zijn deels overgeleverd aan grillige natuurfenomenen. Toch is het gemiddelde aantal rampen de afgelopen decennia sterk gestegen. De laatste jaren lijkt die stijging af te vlakken, maar het aantal natuurrampen was in 2013 nog steeds ruim boven het gemiddelde niveau van de jaren negentig, toen er gemiddeld minder dan 270 natuurrampen per jaar waren." 

Overstromingen

Overstromingen komen het vaakst voor, gevolgd door stormen. In 2013 waren overstromingen verantwoordelijk voor 44 procent van het totaal aantal doden veroorzaakt door natuurrampen, stormen voor 41 procent. De dodelijkste natuurramp van het afgelopen jaar was tyfoon Haiyan op de Filippijnen waarbij 7986 mensen om het leven kwamen. Dit aantal ligt ver onder het aantal dodelijke slachtoffers van grote natuurrampen als de Tsunami in 2004 (226.408 doden) of de aardbeving in Haïti (222.570 doden). In totaal kwamen er in 2013 bijna 30.000 mensen om als het gevolg van natuurrampen. In totaal hebben de rampen in 2013 voor meer dan 94 miljard euro aan schade aangericht.  


Meer aandacht voor cultuur bij risicovermindering

Het Wereld Rampen Rapport van het Internationale Rode Kruis pleit voor meer aandacht voor de invloed van cultuur bij het inschatten van risico's bij natuurrampen. Projecten gericht op risicovermindering en wederopbouw zijn minder effectief wanneer er geen rekening wordt gehouden met de invloed van culturele waarden op risico inschatting. Als we begrip hebben voor lokale opvattingen of een andere manier van handelen, dan zal dit de effectiviteit van risicovermindering bij rampen verhogen en de weg vrijmaken voor een betere voorbereiding op natuurrampen.

Lokale kennis

Via het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds zet het Nederlandse Rode Kruis projecten op om risico's van rampen te verminderen en mensen beter te beschermen tegen de gevolgen van natuurrampen. Ook in deze projecten speelt de invloed van cultuur een rol. In de Filipijnen bijvoorbeeld waar gemeenschappen van oudsher vertrouwden op lokale kennis voor waarschuwingen van naderende overstromingen. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat deze kennis wordt aangevuld met weersvoorspellingen van lokale weerinstituten. Gemeenschappen zijn daardoor via verschillende kanalen geïnformeerd en kunnen tijdig evacueren als dat nodig is. Lokale vrijwilligers worden getraind om het waterniveau te monitoren, mensen te waarschuwen en in veiligheid te brengen. Gemeenschappen zijn nu meer bewust van veranderingen en realiseren zich dat het maken van een rampenplan op lange en korte termijn belangrijk is om goed voorbereid te zijn.

In 2013 hebben de Rode Kruis- en de Rode Halve Maanverenigingen in totaal meer dan 25,6 miljoen mensen geholpen die in 121 landen in rampgevoelige gebieden leven, om risico's te verminderen en hen voor te bereiden op rampen.

Het Wereld Rampen Rapport is hier te downloaden.

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Natuurrampen en Brandhaarden

Het Wereld Rampen Rapport behandelt cijfers en statistieken uit 2013, en concentreert zich specifiek op natuur- en technische rampen. Eerder riep het Rode Kruis op dat het aantal brandhaarden in 2014, de daaraan gerelateerde hulpvraag én financiële tekorten in de wereld momenteel ongekend hoog zijn. Dit betreft met name oorlogs- en conflictgebieden en geen slachtoffers of hulpverlening gerelateerd aan natuurgeweld.

Voor meer informatie over het rapport, kunt u contact opnemen met Esther Vriesendorp, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, via EVriesendorp@redcross.nl of +31 6 51 61 30 50