Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Kinderen sterven door ondervoeding in Zuid-Soedan
3 juni 2014 |

Kinderen sterven door ondervoeding in Zuid-Soedan

In het noorden en midden van Zuid-Soedan sterven kinderen door gebrek aan voedsel. Deze conclusie trekt een team van het Nederlandse Rode Kruis, dat vandaag is teruggekeerd van een bezoek aan de door conflicten getroffen gebieden. Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening bij het Nederlandse Rode Kruis, sprak tijdens zijn bezoek met een hulpverlener die vertelde dat tijdens zijn laatste bezoek acht kinderen in zijn armen stierven. De situatie was zo ernstig dat ze zelfs met sondevoedsel niet meer gered konden worden. Een drama dat met meer hulp kan worden voorkomen, aldus Lahr. Eerder berekende Unicef al dat 50.000 kinderen het risico lopen om te overlijden aan ondervoeding. Ten minste de helft van de slachtoffers van het geweld in het land is kind en maar liefst tachtig procent van de kinderen onder de vijf jaar woont in het conflictgebied.  

Voedseldroppings

Op dit moment is het op veel plekken in het noorden en noordoosten alleen mogelijk om hulp te bieden via voedseldroppings vanuit de lucht. Er zijn nauwelijks wegen en door het regenseizoen worden deze wegen, en zelfs de landingsbanen, steeds onbegaanbaarder. Ook is het soms, door de aanhoudende gevechten, te onveilig om via de weg hulpgoederen te vervoeren. In een aantal van de gebieden waar gevochten wordt, is het Rode Kruis (naast Artsen Zonder Grenzen en  het wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties) een van de weinige organisaties die in staat is om hulp te verlenen. En niet alleen in de vluchtelingenkampen zijn de problemen groot, ook in de dorpen daar ver omheen zijn de mensen volgens het Rode Kruis afhankelijk van hulporganisaties. De strijdende partijen hebben een vernietigend spoor achtergelaten waardoor in veel dorpen alles weer moet worden opgebouwd. Er is dringend behoefte aan voedsel en schoon drinkwater, maar ook andere hulpgoederen zijn nodig zoals tentzeilen om mensen tegen de regen te beschermen, kookgerei, en medische zorg. Vrijwel alles is meegenomen door de strijders. 

Tijdens het bezoek sprak Lahr met een kindje van tien jaar wiens hele familie is vermoord, omgekomen door het geweld. "Dat jongetje eet nu bladeren. We hebben gewoonweg niet voldoende middelen om hem en anderen zoals hij te helpen. Dat mogen we niet laten gebeuren," aldus Lahr. De hulporganisatie roept daarom alle Nederlanders op om te storten op giro 5125 en daardoor meer hulp mogelijk te maken. Het Rode Kruis wil dit jaar meer dan 400.000 mensen in de getroffen gebieden van voedsel voorzien, maar heeft daarvoor onvoldoende geld. 

Ramp op ramp

De mensen in Zuid-Soedan hebben ramp op ramp te verduren. Ze hebben vaak de meest afschuwelijke dingen meegemaakt en gezien. Nu is er ook een cholera epidemie uitgebroken, waardoor al 1.000 mensen zijn besmet en enkele tientallen mensen zijn overleden. Als door de verwoesting en het regenseizoen ook de oogst van volgend jaar in het gevaar komt, zal het grote voedseltekort nog langer aanhouden. Lahr waarschuwt dat meer mensen in Zuid-Soedan onnodig zullen sterven als de hulverlening nu niet drastisch opgeschaald wordt.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-51840708, hemmering@redcross.nl