Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Kruis van Verdienste Rode Kruis voor President Syrische Rode Halve Maan
8 juni 2013 |

Kruis van Verdienste Rode Kruis voor President Syrische Rode Halve Maan


Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft vanochtend tijdens de Ledenraad van het Nederlandse Rode Kruis het Kruis van Verdienste uitgereikt aan de President van de Sy​rische Rode Halve Maan, dr. Abdul Rahman Attar. Het Nederlandse Rode Kruis wil hiermee Dr. Attar en zijn 11.000 vrijwilligers, die al twee jaar lang miljoenen Syriërs in het hele land helpen, een hart onder de riem steken. “Het is een prestatie van formaat om onder deze moeilijke omstandigheden neutraal en onafhankelijk deze mate van hulp te verlenen”, aldus Inge Brakman, voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

 
Het Kruis van Verdienste van het Nederlandse Rode Kruis werd in 1914 ingesteld nadat Koningin Wilhelmina het Nederlandse Rode Kruis op 27 november van dat jaar in een Koninklijk Besluit toestemming had gegeven om "een Kruis of Medaille van Verdienste" in te stellen. De onderscheiding wordt door het bestuur van het Rode Kruis bij hoge uitzondering verleend om "belangrijke diensten binnen of jegens het Nederlandse Rode Kruis" te belonen. Eerder kregen Prins Bernhard en Elco Brinkman, voormalig voorzitter van het Rode Kruis deze onderscheiding.

De Syrische Rode Halve Maan is de zustervereniging van het Nederlandse Rode Kruis en neemt het merendeel van de hulpverlening in het land voor haar rekening. Syrië heeft sinds 2011 dagelijks te maken met hevig geweld. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de humanitaire situatie van de  slachtoffers van het geweld in Syrië en voert al sinds het begin van het conflict campagnes op giro 6868 om geld in te zamelen voor het werk van de zustervereniging. 11.000 Rode Halve Maan hulpverleners werken al twee jaar lang vrijwillig en met gevaar voor eigen leven keihard om gewonden en miljoenen vluchtelingen te helpen. Tot op heden kwamen twintig vrijwilligers tijdens hun hulpverlening om het leven.

Het Nederlandse Rode Kruis werkt al jaren nauw samen met de Syrische Rode Halve Maan. Zo hebben de organisaties bijvoorbeeld samengewerkt bij de opvang en verzorging van Irakezen tijdens de Irak oorlog. Met het bijwonen van de Ledenraad van het Nederlandse Rode Kruis sluit Dr. Attar zijn bezoek aan Nederland af. Hij voerde onder andere gesprekken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken en met de Vaste Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken. Ook werd hij door Prinses Margriet ontvangen op Paleis Noordeinde.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, via 06-5184 0708 of hemmering@redcross.nl