Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Malawi bereidt zich voor op natuurgeweld
20 april 2016 |

Malawi bereidt zich voor op natuurgeweld

Europese Commissie doneert € 1 miljoen aan Rode Kruis voor ramppreventie  

Het humanitair departement van de Europese Commissie (ECHO) heeft een subsidie van € 1 miljoen aan het Nederlandse Rode Kruis toegekend. Het Rode Kruis gaat hiermee de bevolking van Malawi voorlichten en trainingen geven. Kwetsbare groepen in rampgebieden worden zich hierdoor meer bewust van de mogelijke gevaren die zij lopen bij natuurrampen.

Onder de bevolking is het bewustzijn over de risico's van natuurrampen zeer gebrekkig. Dankzij de hulp van het Rode Kruis, in samenwerking met het Rode Kruis in Malawi en het Rode Kruis-Vlaanderen, worden lokale autoriteiten in vier districten (Phalombe, Chikwawa, Nsanje en Thylo) voorgelicht over de maatregelen die zij kunnen nemen om zichzelf beter te beschermen tegen de gevolgen van bijvoorbeeld overstromingen of droogte.

De trainingen aan de 370 leden van lokale hulpdiensten bestaan onder andere uit het opstellen van een evacuatieplan, het opzetten van waarschuwingssystemen bij dreiging van een ramp en het geven van voorlichting over het beschermen van watersystemen en bezittingen zoals vee.  Door de voorlichting zullen meer dan honderdduizend mensen in het gebied profiteren van een grotere weerbaarheid bij noodsituaties. 

Malawi geteisterd door grote rampen

Met grote regelmaat wordt de bevolking in het Afrikaanse land geconfronteerd met noodsituaties. Malawi heeft de laatste jaren te kampen gehad met meerdere rampen zoals overstromingen, droogte, zware regenval, aardverschuivingen, aardbevingen en cholera-uitbraken.  In 2015 kreeg de bevolking van Malawi te maken met de grootste overstromingen uit de geschiedenis, als gevolg hiervan zijn 174.000 mensen hun huis kwijtgeraakt.

Het Nederlandse Rode Kruis werkt sinds 2003 samen met het Rode Kruis in Malawi en het Rode Kruis-Vlaanderen om noodhulp te verlenen en te helpen bij de wederopbouw. De focus ligt bij dit project voornamelijk op het verbeteren van de weerbaarheid van de bevolking tijdens noodsituaties.   

 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie contact op met Hugo Nijentap, persvoorlichter bij het Nederlandse Rode Kruis via 070-4455666 of  hnijentap@redcross.nl

 

Artikel delen?