Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Nederlander weet niet wat te doen bij overstroming
11 februari 2015 |

Nederlander weet niet wat te doen bij overstroming

Nederlanders zijn veelal slecht of helemaal niet voorbereid op een ramp en beseffen onvoldoende welke gevaren zij lopen bij overstromingen en dijkdoorbraken. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse Rode Kruis. Ruim 80 procent van de Nederlanders zegt zich geen zorgen te maken over een overstroming. Dit terwijl uit cijfers van de overheid* blijkt dat meer dan 65% van het Nederlandse landoppervlak kan overstromen. Volgens Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis, lopen mensen door dit schijngevoel van veiligheid een groot risico. De Vries zal daarom vandaag aan Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, tijdens de Henry Dunantlezing, symbolisch een noodpakket overhandigen. "De kans op overstromingen in Nederland is relatief klein, maar als het onverhoopt misgaat zijn de gevolgen enorm. Daarom wil ik dat mensen goed voorbereid zijn. De mensen moeten weten wat ze moeten doen en waar ze heen moeten.  Als er een overstroming komt, ben je op jezelf aangewezen", aldus de Minister.

Bij een overstroming valt de elektriciteit uit, kan het water niet weg, kunnen internet en tv uitvallen, en kunnen de hulpdiensten vaak niet snel ter plaatse komen. Zo'n 20 procent van de ondervraagden heeft geen idee wat ze moeten doen als ze worden overvallen door een overstroming. Van de mensen die het wel weten, zegt het merendeel het hoogste punt in de woning op te zoeken of op het dak te klimmen. Op zichzelf een goede oplossing, maar dan moeten zij wel de beschikking hebben over een warmhouddeken en genoeg voedsel en water. Mensen realiseren zich volgens het Rode Kruis onvoldoende dat ze zichzelf enkele dagen moeten kunnen redden onder natte en vaak koude omstandigheden. Nederlanders hebben daarvoor vaak niet de juiste spullen in huis, zo blijkt uit het onderzoek. Slechts 10 procent van de Nederlanders heeft bijvoorbeeld lucifers in een waterdichte verpakking in huis en zo'n 70 procent van de mensen heeft onvoldoende schoon drinkwater. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat slechts een enkeling zich bij een overstroming bekommert om mensen in hun omgeving die verminderd zelfredzaam zijn, terwijl juist zij het meest kwetsbaar zijn. In Nederland zijn zo'n 3,3 miljoen mensen verminderd zelfredzaam. Het Rode Kruis heeft speciale cursussen ontwikkeld om deze groep beter voor te bereiden op noodsituaties.

Voorbereiden op overstromingen is volgens het Rode Kruis simpel en effectief. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen met daarin voedsel voor minimaal 3 dagen en 9 liter water per persoon. Het noodpakket moet verder onder andere een warmhouddeken, een EHBO-set, een zaklamp, lucifers, waxinelichtjes en een waarschuwingsfluitje bevatten. Een radio is nodig om naar de rampenzender te kunnen luisteren als een overstroming dreigt. Daarnaast adviseert het Rode Kruis om vooraf uit te zoeken wat de vluchtroutes zijn of wat het hoogste punt is in de omgeving. Ook tijdens een overstroming kunnen mensen nog veel doen om schade te beperken en leed te beperken. Door gas, water en elektriciteit af te sluiten. Zandzakken in de wc-pot te leggen om instromend rioolwater te voorkomen. Bij overstromingen is het van groot belang dat er voldoende ondersteuning is voor de hulpdiensten. Naast de professionele hulpverleners heeft het Rode Kruis daarom onlangs het  burgerhulpnetwerk Ready2Help opgericht om bijvoorbeeld zandzakken kunnen vullen of te kunnen helpen met evacuaties. Het Rode Kruis zet zich niet alleen in tijdens een noodsituatie, maar ook om deze te voorkomen of de gevolgen te verkleinen. Dit doet ze met concrete tips en checklists.

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Rode Kruis of neem contact op met Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Rode Kruis, 0654918481 of MStoffels@redcross.nl

 

*Bron: http://www.risicokaart.nl/informatie_over_risicos/overstroming

‚Äč