Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis bereidt zich voor op tyfoon in Filipijnen
4 december 2014 |

Rode Kruis bereidt zich voor op tyfoon in Filipijnen

Het Rode Kruis bereidt zich voor op de komst van Hagupit, de zeer zware tyfoon die momenteel op de Filipijnen afstevent. Op lokaal, nationaal en internationaal niveau staan vrijwilligers en hulpverleners paraat. Lokaal helpt het Rode Kruis nu bij de evacuaties van mensen in de grootste risicogebieden. De hulporganisatie zorgt daarnaast voor extra noodhulpgoederen, praktisch materiaal en hulpverleners in de gebieden die het hardst zullen worden getroffen. 

Hagupit (lokaal bekend als Ruby) komt naar verwachting op 6 december aan land. De storm bedreigt mogelijk miljoenen mensen, waarvan velen extra kwetsbaar zijn na de impact van Haiyan in 2013.  

Noodvoorraden met voedsel, dekens, slaapmatten, jerrycans, muskietennetten en hygiĆ«ne-items, maar ook praktisch materiaal zoals watertrucks, generatoren, kettingzagen en communicatiemiddelen zijn beschikbaar op verschillende plekken zoals Manila, Leyte, Samar, Subic en Cebu. Er zijn extra hulpverleners onderweg richting Tacloban. Belangrijke lokale diensten en middelen, zoals de bloedbank, radio-operators, satelliettelefoons,  een deel van het wagenpark en de dieselopslag, zijn verplaatst naar veilige en centrale plekken die ook tijdens Haiyan zijn gebruikt.

Ook internationale hulpteams van het Rode Kruis zijn gealarmeerd, waaronder het noodhulpteam dat vanuit het Nederlandse, Belgische en Luxemburgse Rode Kruis binnen 48 uur kan worden opgeroepen en uitgezonden.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, via hemmering@redcross.nl of 06-51840708