Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis doet noodoproep help mee ebola te bestrijden
20 oktober 2014 |

Rode Kruis doet noodoproep help mee ebola te bestrijden

Rode Kruis doet noodoproep: Help mee ebola te bestrijden

Het Rode Kruis doet een dringende oproep aan het Nederlandse publiek om de organisatie te steunen in de strijd tegen ebola. De hulporganisatie vraagt het publiek met klem om te doneren op giro 6868, zodat er meer fondsen beschikbaar komen om de verdere verspreiding van ebola te voorkomen. Het virus grijpt in West Afrika hard om zich heen. Er zijn nog tientallen miljoenen nodig om adequaat hulp te verlenen in de getroffen gebieden. Met name in Sierra Leone, Guinee en Liberia is er dringend meer hulp nodig.

 

Hulpverlening

Het Rode Kruis is vanaf het begin van de uitbraak betrokken bij de hulpverlening. Momenteel zijn er meer dan 4000 hulpverleners actief in veertien landen op verschillende activiteiten die belangrijk zijn om de verspreiding van het virus zo snel mogelijk te stoppen. In Guinee, Liberia, Sierra Leone en Nigeria gaat het om grootschalige hulpverlening. Dat betekent het verzorgen van veilige begrafenissen en desinfecteren van huizen, het opsporen van mensen die in contact zijn geweest met ebola-patiënten, het geven van voorlichting over de verspreiding van het virus, het behandelen van patiënten en het verlenen van psychosociale ondersteuning aan patiënten en familieleden. In landen met een verhoogd risico op ebola zoals Ivoorkust, een buurland  van Liberia en Guinee, is het Rode Kruis bezig met het treffen van de noodzakelijke voorbereidingen, vrijwilligers worden opgeleid om voorlichting te geven over ebola, en hulpverleners worden getraind en uitgerust voor het verzorgen van onder andere veilige begrafenissen.

 

Voorlichting

Preventie, het geven van voorlichting en het creëren van bewustzijn over de aard en de verspreiding van het virus zijn belangrijke elementen in de aanpak van de hulpverlening van het Rode Kruis. De Rode Kruisvrijwilligers zijn zelf afkomstig uit de lokale gemeenschappen en juist zij kunnen geruchten uit de wereld helpen of culturele misvattingen over de ziekte ontkrachten, door middel van hun betrokkenheid bij de gemeenschap. Naast veldbezoeken zet het Rode Kruis ook radio en sms in om de meest afgelegen dorpen te kunnen bereiken.

 

Giro 6868

Begin september opende het Rode Kruis giro 6868 omdat het aantal brandhaarden in 2014 en de daaraan gerelateerde hulpvraag én financiële tekorten in de wereld momenteel ongekend hoog zijn. Het Rode Kruis kiest ervoor om binnen deze grote hulpvraag, extra aandacht te vragen voor ebola. Via de online donatie module is het mogelijk direct te doneren voor ebola. Ook een storting op giro 6868 onder vermelding van ebola komt direct bij de hulpverlening in West Afrika terecht. Giro 6868 blijft ook open voor de hulpverlening voor andere brandhaarden.

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Esther Vriesendorp, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, via EVriesendorp@redcross.nl of +31 6 51 61 30 50