Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis EHBO-cursus voor ouderen van levensbelang
23 september 2015 |

Rode Kruis EHBO-cursus voor ouderen van levensbelang

Helft van de patiënten eerste hulp boven de 65
 

​Het Nederlandse Rode Kruis roept ouderen op Wereld Eerste Hulpdag op om een EHBO-cursus te volgen. Het is van groot belang dat juist deze doelgroep zichzelf beter weet te redden. Vijftig procent van de mensen die zich wereldwijd met letsel bij de eerste hulp van ziekenhuizen meldt, is namelijk ouder dan 65 jaar. Door de vergrijzing zal dit alleen maar toenemen, vreest het Rode Kruis. Een EHBO-cursus kan er echter voor zorgen dat ouderen gevaarlijke situaties herkennen en weten wat ze moeten doen na een ongeval.
 
Oude mensen vallen eerder en krijgen ook sneller gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk, hartproblemen en diabetes. Naar verwachting  zullen in 2030 ongeveer 63.000 ouderen worden opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen nadat zij zijn gevallen.  In 2050 zal 1 op de 5 mensen ter wereld ouder zijn dan 60 jaar. Het Rode Kruis vindt het daarom belangrijk dat deze groep mensen zichzelf kan redden en minder afhankelijk is.  Bovendien is snel handelen van levensbelang: door reanimatie én het gebruik van een AED binnen 6 minuten kan de overlevingskans van iemand vergroot worden tot wel 50 %. Mensen met EHBO-kennis zijn niet alleen in staat om adequaat te reageren na een ongeval, ze kunnen ook gevaarlijke situaties beter herkennen en inschatten.
 
“Mijn buurman kreeg op de tennisbaan een hartaanval. Ik heb zijn herstel van dichtbij meegemaakt en dacht: ik moet weten wat ik moet doen als dit gebeurt waar ik bij ben”, zegt de 86-jarige Aart Plaisier. Afgelopen jaar deed hij daarom een cursus bij het Rode Kruis in Den Haag. “Ik zou alle ouderen aanmoedigen, het is belangrijk om dit te weten.”
 
Het Rode Kruis past de cursus aan op de oudere deelnemers. “Je moet op de knieën zitten en opstaan. Als er veel ouderen bij zijn lassen we af en toe een pauze in en kijken we wie wat wel- en niet kan, maar de theorie en praktijk van de cursus blijft natuurlijk hetzelfde”, stelt EHBO-instructeur Bart Jansen.
________________________________________
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels via 06-54918481 of MStoffels@redcross.nl. ​