Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis geschokt door dood vrijwilligers in Gaza
26 juli 2014 |

Rode Kruis geschokt door dood vrijwilligers in Gaza

Twee vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan, zustervereniging van het Nederlandse Rode Kruis, zijn vrijdag omgekomen in Beit Hanoun in Gaza. Drie anderen raakten gewond. De hulpverleners probeerden gewonden te evacueren met hun ambulances, maar kwamen onder vuur te liggen. Een van hen werd geraakt en overleed direct ter plaatse. Een ander moest noodgedwongen zwaargewond en in kritische conditie worden achtergelaten toen zijn collega's, die hem probeerden te redden, ook werden aangevallen.  Ook hij is bezweken aan zijn verwondingen.

Het Rode Kruis veroordeelt de dood van de vrijwilligers en is diep geschokt. "Het aanvallen van ambulances, ziekenhuizen en medisch personeel is een serieuze schending van het oorlogsrecht," zegt Jacques de Maio, hoofd van de delegatie van het Internationale Rode Kruis in IsraĆ«l en de Bezette Palestijnse Gebieden. "De vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan proberen midden in het oorlogsgeweld levens te redden. Dit geweld moet stoppen." 

Het Rode Kruis wijst iedereen op de verplichting om de regels van het humanitair oorlogsrecht na te leven. Medisch personeel, medische faciliteiten en ambulances moeten volgens die wetten worden gerespecteerd en beschermd en mogen niet aangevallen of misbruikt worden. 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlands Rode Kruis, via hemmering@redcross.nl  of +31 6 51 84 0708