Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis hangt vlag halfstok voor slachtoffers geweld Syrië
14 maart 2014 |

Rode Kruis hangt vlag halfstok voor slachtoffers geweld Syrië

Hulporganisatie roept mensen wereldwijd op steun te betuigen via social media

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de 272 afdelingen en districten gevraagd om morgen de Rode Kruisvlag halfstok te hangen om de slachtoffers van het geweld in Syrië te herdenken. Zaterdag 15 maart is het drie jaar geleden dat het conflict uitbrak in Syrië. Ook gaan wereldwijd alle social media kanalen van het Rode Kruis op rood met de hashtag #RED forSyria: om solidariteit te tonen met de slachtoffers van het geweld; uit respect voor de 34 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan die zijn omgekomen; en als statement dat hulpverleners onbeperkte en veilige toegang moeten krijgen om hulp te verlenen. Het Rode Kruis roept mensen wereldwijd op via social media hun steun te betuigen.

3 miljoen Syriërs afgesloten

Volgens VN-schattingen, zijn momenteel zo’n 3 miljoen Syriërs door het aanhoudende geweld bijna geheel afgesloten van humanitaire hulp. Het Rode Kruis krijgt vooralsnog geen toegang tot deze mensen. Wel bereikt de Syrische Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Syrië, iedere maand ruim 3 miljoen mensen met het uitdelen van schoon drinkwater, voedsel, dekens en medische hulp. De noodhulporganisatie roept alle partijen nogmaals met klem op om te allen tijde, snelle, veilige en ongehinderde toegang te verlenen om slachtoffers van broodnodige hulp te voorzien.

Na drie jaar geweld in Syrië, kent de humanitaire ramp geen grenzen. Meer dan 9 miljoen mensen hebben behoefte aan directe hulp. Om de hulp in Syrië en buurlanden Libanon, Jordanië, Turkije, Irak en Egypte tot eind 2014 voort te kunnen zetten heeft het Internationale Rode Kruis nog 45,5 miljoen euro nodig. Getroffen Syriërs hebben op dit moment het meest behoefte aan voedsel, hygiëne-pakketten en beschermende materialen tegen de kou, zoals matrassen en warme dekens. Het Rode Kruis roept de Nederlandse bevolking op om deze hulp mogelijk te maken door een bijdrage te doen op giro 6868.

Half miljoen euro extra voor vluchtelingen Jordanië

Wegens de aanhoudende behoefte aan noodhulp heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag een extra 500.000 euro toegekend aan het Rode Kruis voor de hulpverlening aan Syrische vluchtelingen in Jordanië. 75% van de Syrische vluchtelingen woont buiten de vluchtelingenkampen bij gastgezinnen. Een deel van deze vluchtelingen zal dankzij de toekenning van de Nederlandse regering een maandelijkse financiële bijdrage ontvangen. Deze gelden worden voornamelijk gebruikt voor het betalen van de huur en deels levensonderhoud.

Het Nederlandse Rode Kruis besteedde sinds het begin van de crisis 9,1 miljoen euro aan noodhulp voor de Syrische slachtoffers in Syrië en de buurlanden. Dit betrof onder andere dekens, schoolkits, ambulances, voedselpakketten, babypakketten en lampjes op zonne-energie.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Neem voor meer informatie of interviewverzoeken contact op met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 0620959478 of

esmits@redcross.nl.