Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis hulpoperatie Nepal in volle gang
27 april 2015 |

Rode Kruis hulpoperatie Nepal in volle gang

‚ÄčRode Kruis hulpoperatie Nepal in volle gang

Organisatie betreurt ook verlies eigen hulpverleners

De hulpverlening aan de slachtoffers van de aardbeving in Nepal is in volle gang. Het Rode Kruis in Nepal levert de eerste levensreddende hulp zoals het verlenen van Eerste Hulp aan de gewonden en het zoeken naar en het redden van mensen onder het puin. Zeker 300 vrijwilligers van het Rode Kruis in Nepal zijn gemobiliseerd om de overheid te ondersteunen bij zoek- en reddingsacties. Hulpgoederen zoals tentzeilen worden uitgedeeld en de bloedbank van het Rode Kruis in Kathmandu verstrekt bloed aan de belangrijkste medische faciliteiten in de hoofdstad. De organisatie betreurt ook het verlies van drie lokale hulpverleners. Daarnaast is het lot van de bevolking, medewerkers en vrijwilligers in meer afgelegen gebieden dichtbij het epicentrum nog altijd niet bekend.

De ravage van de aardbeving is groot. Veel mensen hebben geen onderdak meer en duizenden mensen zijn omgekomen. Mensen slapen in de open lucht en zijn bang terug te keren naar hun huizen door de sterke naschokken van de afgelopen dagen. Voor de komende dagen is regen voorspeld en zal er behoefte zijn aan voedsel, veilig drinkwater, opvang en medische zorg. Het Rode Kruis deelt hulpgoederen uit, waaronder 1200 tentzeilen. De komende dagen zal de organisatie ook keukensets, kleding, toilet artikelen en muskietennetten uitdelen.

Het Rode Kruis in  Nepal heeft bevestigd dat er een medewerker en twee vrijwilligers zijn gedood in Kathmandu als gevolg van de ramp. De status van de bevolking, medewerkers en vrijwilligers in meer afgelegen gebieden is nog niet bekend.  Met name de humanitaire situatie in de steden en dorpen dichterbij het epicentrum baart de hulporganisatie grote zorgen.  De toegang tot afgelegen, getroffen gebieden is slecht en belemmert de reddingsoperaties en de hulpverlening.

Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening fors op. Het Internationale Rode Kruis mobiliseert extra hulpgoederen de komende dagen uit depots in Kuala Lumpur en Dubai. In totaal kunnen deze goederen meer dan 50.000 gezinnen helpen. Voorbereidingen voor de eerste vluchten met hulpgoederen naar Kathmandu zijn in volle gang. Ook worden 6 internationale noodhulpteams gemobiliseerd met mankracht en materieel om onder andere een mobiel ziekenhuis, twee gezondheidszorgcentra en een grootschalig distributiecentrum op te zetten.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Esther Vriesendorp, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis: tel. 06 51 61 30 50


Merlijn Stoffels, ook woordvoerder, is momenteel  onderweg naar Nepal en verwacht morgenochtend aan te komen in Kathmandu. Hij is beschikbaar voor interviews. In verband met het tijdsverschil en de co√∂rdinatie van interviews is het verzoek om eerst contact op te nemen met het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag via Esther Vriesendorp of Eva Smits (06 29594780) of via persvoorlichting@redcross.nl of 070-4455612