Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Humanitaire nood in Syrië groter dan ooit
15 maart 2013 |

Humanitaire nood in Syrië groter dan ooit

Twee jaar na het uitbreken van het geweld in Syrië is de humanitaire nood groter dan ooit. De burgerbevolking lijdt zwaar onder het conflict en worstelt om het hoofd boven water te houden. De levensomstandigheden verslechteren continue, zonder duidelijk uitzicht op een oplossing of einde aan de gevechten. Dagelijks komen honderden mensen om. Miljoenen zijn op de vlucht geslagen en zoeken elders, in Syrië of daarbuiten, een veilig onderkomen. Het Rode Kruis werkt met man en macht om hulp te bieden aan de slachtoffers van het geweld, zowel in als buiten Syrië.

 
Ondanks de grote inspanningen van het Rode Kruis en enkele andere humanitaire organisaties, is er veel meer hulp nodig. De Syrische Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis in Syrië, doet meer dan ooit tevoren. Hulpverleners doorkruisen voortdurend veranderende frontlinies, met gevaar voor eigen leven. Zij bieden hulp in gebieden die door verschillende oppositiegroeperingen worden gecontroleerd, als in gebieden waar het regeringsleger de dienst uitmaakt. In de afgelopen drie weken is het na lang onderhandelen met alle betrokken partijen gelukt om hulp te brengen in de regio’s Homs, Hama en Idlib. Hulpverleners deelden voedsel, schoon drinkwater, dekens, keukensets, matrassen en tenten uit.

Meer hulp nodig
“De afgelopen twee jaar hebben we miljoenen mensen kunnen helpen, maar het is niet genoeg. De roep om hulp groeit sneller dan wij aankunnen. Door veiligheidsbeperkingen en gebrek aan toegang kunnen we niet reageren zoals we zouden willen en moeten,” reageert Mardini, Hoofd Operaties in het Midden-Oosten van het Internationale Rode Kruis.
Schending humanitair oorlogsrecht
De gezondheidszorg in Syrië ligt voor een groot deel plat. Medische faciliteiten worden met regelmaat aangevallen en medisch personeel wordt bedreigd, gevangen genomen of vermoord terwijl ze de levens van anderen proberen te redden. “Het lijkt wel alsof mensen gewend raken aan de dagelijkse aantallen slachtoffers en de gruweldaden die de Syrische burgers moeten ondergaan. Het is onacceptabel dat hulpverleners en medisch personeel gericht worden aangevallen. Deze voortdurende schending van het internationaal humanitair oorlogsrecht en basale humanitaire principes door alle betrokken partijen moet stoppen.”

Vermist of gevangen
Tienduizenden mensen worden bovendien vermist of zijn gevangen genomen. Voor familie en verwanten is niet of nauwelijks informatie te verkrijgen over hoe het met hun geliefden gaat, en of zij überhaupt nog in leven zijn. “We maken ons grote zorgen om het lot van gevangenen in Syrië. Ondanks herhaalde pogingen en onderhandelingen, hebben we op dit moment geen eerstehands informatie of toegang tot gevangenen,” aldus Mardini.
 
Open Your Heart
Er is minimaal 16 miljoen euro nodig om de hulpverlening in Syrië en aan Syrische vluchtelingen in buurlanden daaromheen voort te kunnen zetten. Het Nederlandse Rode Kruis voert daarom actie om haar collega’s en de Syrische slachtoffers te steunen. Geef op giro 6868, sms OPENYOURHEART naar 4333 of steun het Rode Kruis via www.rodekruis.nl 

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, via +31 6 5184 0708 of hemmering@redcross.nl