Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis lanceert ikbenveilig.nl voor kettingbotsingen Zeeland
16 september 2014 |

Rode Kruis lanceert ikbenveilig.nl voor kettingbotsingen Zeeland

Het Nederlandse Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl geopend voor de betrokkenen bij de kettingbotsingen in Zeeland. Via de website kunnen mensen die door de botsingen gestrand zijn aan hun naasten laten weten dat ze in veiligheid zijn. De hulporganisatie roept getroffenen op zich te registreren bij de website, zodat familie en vrienden niet onnodig in onzekerheid hoeven te verkeren.

Slachtoffers kunnen via hun smartphone direct een persoonlijk bericht op de site Ikbenveilig.nl plaatsen en dit verspreiden via hun Facebook-, Twitter-, of LinkedIn-account. Tegelijkertijd kunnen verwanten, ook zonder toegang tot sociale media, op de site zoeken naar een bericht van de getroffene. Dit kan op basis van persoonlijke informatie, zoals naam, geboortedatum en e-mailadres, die het slachtoffer bij de registratie beschikbaar stelt. Hierdoor weten verwanten dat de informatie betrouwbaar is. Informatie over andere slachtoffers blijft afgeschermd, en is dus alleen per individu, met kennis van specifieke persoonlijke informatie, toegankelijk. Zo blijft de privacy van slachtoffers gewaarborgd.

Bij de aanrijdingen op de A58 dinsdagochtend zijn volgens de Veiligheidsregio Zeeland twee mensen omgekomen. Het aantal gewonden is nog onduidelijk. Volgens de Veiligheidsregio zijn er drie grote kettingbotsingen geweest, waarbij in totaal meer dan 150 auto's waren betrokken. Rode Kruis hulpverleners ondersteunen de medische hulpdiensten en bieden op de vier opvang locaties opvang en verzorging voor de gedupeerden van de kettingbotsing. Daarnaast delen de hulpverleners water uit en helpen de getroffenen om zich aan te melden op de website ikbenveilig.nl. Het is de eerste keer dat het Rode Kruis in Nederlands ikbenveilig.nl bij een calamiteit inzet. De website werd medio vorig jaar gelanceerd naar voorbeeld van vergelijkbare sites in Amerika en Australiƫ.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie neem contact op met Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Rode Kruis, 0654918481 of MStoffels@redcross.nl