Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App voor vluchtelingen
9 november 2015 |

Rode Kruis lanceert Refugee Buddy App voor vluchtelingen

App voorziet nieuw aangekomen vluchtelingen in Nederland van informatie en nieuws

 

Het Rode Kruis werkt aan een speciale app voor vluchtelingen. De Refugee Buddy App voorziet vluchtelingen tijdens de eerste periode van hun verblijf in Nederland van informatie over hun verblijfplaats, faciliteiten in de buurt (zoals apotheek, supermarkt, kerk en moskee) en relevant nieuws. De bestaande EHBO-app van het Rode Kruis maakt (vertaald) onderdeel uit van de nieuwe app. Directeur Gijs de Vries: "Informatie is anno 2015 een primaire behoefte geworden. Als Rode Kruis willen we met deze app een hoop onzekerheid en onduidelijkheid bij mensen wegnemen. Wij zien de app als een logische aanvulling op onze bestaande hulpverlening." De Refugee Buddy App is eind november  in de appstores te vinden in het Engels, Arabisch en Frans.

De app is in nauwe samenwerking met vluchtelingen ontwikkeld. Semereab Zeratsion, gevlucht uit Eritrea: "Ik vind de app belangrijk voor vluchtelingen. Aankomen in een nieuw land voelt soms als verdwalen in de jungle." Ook Sam, die recent vluchtte uit Syrië, reageert positief: "Ik was verward en moe toen ik in Nederland aankwam. De app had mij goed kunnen helpen, want ik wist niet waar ik naartoe moest. Ik kon gelukkig hulp vragen omdat ik Engels spreek, maar veel vluchtelingen spreken de taal niet." Ook het COA en VluchtelingenWerk Nederland hebben bijgedragen aan de app.

Zelfredzaam
Aangekomen in Nederland hebben veel vluchtelingen vaak geen idee waar in Nederland ze zijn, hoe hun procedure er verder uit ziet, waar in de buurt de kerk of de moskee is, hoe de gezondheidszorg in Nederland werkt, et cetera. Het Rode Kruis wil daarom gebrek aan informatie opvullen met de Refugee Buddy App. Door de app bij aankomst in Nederland te installeren kan een deel van deze onzekerheid of onduidelijkheid worden weggenomen en worden de mensen zelfredzamer. In de app is bijvoorbeeld informatie te vinden over praktische zaken rondom de asielprocedure, verkeer en vervoer, medische voorzieningen en de cultuur in Nederland.  Een vrijwillige redactie verzorgt de nieuwsvoorziening rondom de vluchtelingenproblematiek in de eerder genoemde talen.

Van de grote groep vluchtelingen die Nederland dit jaar bereikt heeft, heeft naar schatting 90% in een smartphone. Voor velen is die telefoon tijdens de tocht en bij aankomst in het land waar ze, al dan niet tijdelijk, verblijven hun steun en toeverlaat – ook om in contact te blijven met verwanten elders, bijvoorbeeld via Facebook en Whatsapp. Met de Refugee Buddy App wil het Rode Kruis aansluiten bij de eigentijdse informatie-behoeften van deze groep mensen.

Noodhulp
De app is een aanvulling op de huidige noodhulpactiviteiten van het Rode Kruis aan vluchtelingen in Nederland. Sinds september worden dagelijks overal in het land vrijwilligers van de hulporganisatie ingezet om te ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen in noodopvanglocaties, het verlenen van EHBO aan vluchtelingen, het inzamelen en uitdelen van kleding en het helpen bij opsporing en contactherstel met familieleden.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u bellen met afdeling Persvoorlichting van Het Nederlandse Rode Kruis, woordvoerder Merlijn Stoffels via 06 –54918481 of Iris van Deinse via 06-12894923. Ook kunt u mailen naar persvoorlichting@redcross.nl