Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis luidt de noodklok voor de vluchtelingen in Noord-Irak
14 augustus 2014 |

Rode Kruis luidt de noodklok voor de vluchtelingen in Noord-Irak

Door het opgelaaide geweld van de afgelopen weken in Irak zijn honderdduizenden mensen op de vlucht geslagen. Dit aantal zal naar verwachting de komende tijd nog flink toenemen. De situatie van de vluchtelingen die onderdak hebben gezocht in Noord-Irak is nijpend. De vluchtelingen hebben vaak niet meer dan hun kleding mee kunnen nemen en zijn daardoor volledig afhankelijk van hulp van anderen. Een extra complicerende factor is de combinatie van het tekort aan water en de hoge temperaturen, die oplopen tot 45 graden. Het Rode Kruis is met 4000 vrijwilligers 24 uur per dag in touw om zoveel mogelijk mensen te voorzien in eerste levensbehoeften. Om deze levensreddende hulp te kunnen uitbreiden is veel meer geld nodig, voorlopig ruim 6 miljoen euro. Daarom heeft het Rode Kruis giro 5125 geopend.

 

Op de vlucht

De meeste vluchtelingen in de regio, op dit moment zo'n 230.000, zijn al meerdere keren gevlucht voor het geweld. Ze hebben weinig bezittingen en zijn uitgeput. Ze hebben een veilig heenkomen gezocht bij gastgezinnen, in scholen en moskeeën, in vluchtelingenkampen en soms zelfs onder bruggen. De regio wordt overspoeld met vluchtelingen want naast de stroom vluchtelingen uit Irak verblijven er ook nog eens 200.000 Syriërs. Zij zijn op de vlucht voor het geweld in Syrië en hebben ook dringend hulp nodig.

 

Meer hulp nodig

Het Rode Kruis heeft de afgelopen dagen al honderdduizenden mensen van hulp kunnen voorzien. De organisatie deelde voedsel uit aan vluchtelingen die te voet Koerdistan binnen kwamen maar ook bij verschillende vluchtelingenkampen. Ook heeft het Rode Kruis de afgelopen dagen met vliegtuigdroppings hulp geleverd in het Sinjar-gebergte. Dit ging om pakketten met water, voedsel, babyvoeding en medicijnen. Daarnaast heeft het Rode Kruis klinieken voorzien van medicijnen. Het verlenen van hulp is niet zonder gevaar, veel hulpverleners hebben moeten vluchten voor het geweld. Ondanks de risico's gaat het Rode Kruis door met hulpverlenen en is er meer hulp nodig. Op dit moment is er een grote behoefte aan water, voedsel, dekens, matrassen en keukenspullen.

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Esther Vriesendorp, woordvoerder Nederlands Rode Kruis, via EVriesendorp@redcross.nl of +31 6 51 61 30 50