Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis: halfstok voor vijf jaar conflict Syrië
9 maart 2016 |

Rode Kruis: halfstok voor vijf jaar conflict Syrië

De wereld is getuige van  een grimmig jubileum: het conflict in Syrië duurt inmiddels 5 jaar en heeft  een kwart miljoen levens gekost. Het geweld heeft daarnaast de onveiligheid in buurlanden vergroot, en zorgt in binnen- en buitenland voor mensonwaardige situaties voor grote groepen ontheemden en vluchtelingen die moesten vluchten om zichzelf en hun gezin in veiligheid te brengen; een politieke oplossing is noodzakelijker dan ooit. Maar liefst 61 hulpverleners van het Rode Kruis en Rode Halve Maan kwamen om het leven tijdens hun werk om anderen te helpen; een triest dieptepunt in de geschiedenis van de hulporganisatie. Het Nederlandse Rode Kruis hangt daarom vandaag  de vlag halfstok: Een symbool voor het verdriet en leed dat het conflict in Syrië veroorzaakt, en als eerbetoon aan de omgekomen vrijwilligers in Syrië.

"Als zelfs hulpverleners doelwit worden in de strijd, is de menselijkheid ver te zoeken. Het is ongelooflijk wat de burgerbevolking in Syrië al jaren moet doorstaan, en welke gevaren onze collega's daar dagelijks moeten trotseren. Ik heb diepe bewondering voor de duizenden vrijwilligers die elke dag opnieuw kiezen om hulp te gaan verlenen,  ondanks de grote risico's en het feit dat zij zelf of hun familie en gezin ook getroffen zijn door het conflict," zegt Gijs de Vries, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

In Syrië hebben meer dan 13 miljoen mensen, meer dan de helft van de bevolking, humanitaire hulp nodig. Daarvan kunnen naar schatting 4,5 miljoen mensen niet of moeilijk bereikt worden, terwijl zij  acuut hulp nodig hebben. Hulpverlening is buitengewoon moeilijk door gebrek aan toegang en gebrek aan voldoende middelen; het is bovendien erg gevaarlijk doordat medische faciliteiten, voortuigen of teams vaak niet gerespecteerd worden en dus door beschietingen of bombardementen niet hun levensreddende werk kunnen doen. De lichtpuntjes zijn klein, maar ze zijn er: na lang onderhandelen was het begin februari weer mogelijk om hulp te bieden in lang onbereikbare plaatsen als Madaya, Kefraya en Foua, en het huidige, maar tijdelijke staakt het vuren brengt een korte adempauze voor burgers en hulpverleners.

Het Rode Kruis grijpt deze week opnieuw aan om alle strijdende partijen in Syrië met klem te verzoeken de regels van het humanitair oorlogsrecht na te leven en dus burgers, hulpverleners, ambulances en ziekenhuizen te respecteren en beschermen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie: Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder van het Rode Kruis, via hemmering@redcross.nl of 0651840708

Artikel delen?