Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis medewerker gewond bij hulpkonvooi Homs
10 februari 2014 |

Rode Kruis medewerker gewond bij hulpkonvooi Homs

Een chauffeur van de Syrische Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Rode Kruis, is gewond geraakt tijdens de distributie van hulpgoederen aan de Syrische stad Homs. Toen de trucks met hulpgoederen afgelopen zaterdag de stad binnen reden, werden zij onder vuur genomen. Ook werden er mortiergranaten afgeschoten in de buurt van het konvooi. Het hulpkonvooi was duidelijk herkenbaar aan de symbolen van de Rode Halve Maan op de trucks en outfits van de hulpverleners.

Het humanitair oorlogsrecht stelt dat dragers van het Rode Kruis of Rode Halve Maan embleem overal gerespecteerd en beschermd moeten worden en verbiedt aanvallen op hulpverleners. Het Internationale Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan deden maandag opnieuw een dringend beroep op de verschillende strijdende partijen in Syrië om deze regels na te leven. Zonder respect en veiligheid voor de hulpverleners en hun materieel is het onmogelijk om aan alle kanten van de frontlinies hulp te verlenen en levens te redden. De oproep geldt nadrukkelijk niet alleen voor Homs maar voor alle belegerde gebieden in Syrie. Alle burgers hebben het recht op humanitaire hulp en medische zorg, ongeacht waar zij wonen. Niemand mag zich gedwongen voelen om huis, haard of familie te verlaten om toegang te krijgen tot voedsel of andere levensbehoeften. Volgens het humanitair oorlogsrecht moeten alle strijdende partijen ook vrije en veilige doorgang verlenen aan niet meestrijdende burgers die naar veiliger gebied willen vertrekken.

Goederen voor Homs
Ondanks de aanval op het hulpkonvooi is het Rode Kruis erin geslaagd om 250 voedselpakketten, 190 hygiëne pakketten en medicijnen voor chronische ziekten af te leveren in Homs. Ongeveer 600 mensen werden geëvacueerd. Ondertussen slaagde de hulporganisatie om ook in Barzeh, een buitenwijk van Damascus, 47 trucks met hulpgoederen af te leveren. In het vluchtelingenkamp in Yarmouk gaven hulpverleners eerste hulp en psychosociale zorg aan gewonden en getraumatiseerde mensen. Ernstig gewonden werden geëvacueerd naar klinieken buiten het kamp.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-51840708 of hemmering@redcross.nl