Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers cycloon Vanuatu
16 maart 2015 |

Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers cycloon Vanuatu

Het Nederlandse Rode Kruis heeft gironummer 6868 geopend voor de slachtoffers van de cycloon die vrijdag over de eilandengroep Vanuatu raasde. Het land van 65 eilanden in de Grote Oceaan werd vrijdag getroffen door de cycloon Pam.

Volgens het Rode Kruis is de schade immens en de behoefte aan hulp enorm. Vele duizenden mensen zijn in nood door een gebrek aan eerste levensbehoeften en omdat hun huizen en gewassen zijn verwoest. Het Rode Kruis roept daarom alle Nederlanders op om bij te dragen aan de levensreddende hulp voor de mensen die door het natuurgeweld in een klap alles zijn kwijtgeraakt.

Noodhulpteams onderweg

Er is veel schade in de hoofdstad Port Villa. Huizen en bruggen zijn door het natuurgeweld verwoest. Ook het ziekenhuis is zwaar beschadigd. Omdat de communicatienetwerken zijn uitgevallen is het nog onduidelijk hoe groot de schade is in de rest van het land. Noodhulpteams zijn inmiddels met boten onderweg naar de andere eilanden om te onderzoeken hoe groot de schade daar is. De slachtoffers van de cycloon hebben in eerste instantie vooral behoefte aan water en voedsel, medische hulp en hygiëne artikelen zoals tandpasta en zeep. Verder hebben ze afdekzeilen, tenten, keukengerei, dekens, watercontainers, emmers en slaapmatjes nodig. Op de langere termijn zullen ook de beschadigde en verwoeste huizen moeten worden hersteld. De eerste lading hulpgoederen zijn inmiddels gearriveerd in het getroffen gebied. Morgen wordt er nieuwe lading met hulpgoederen uit Australië en Nieuw-Zeeland verwacht.

Hulpgoederen

Op dit moment zijn meer dan honderd Rode Kruis hulpverleners met man en macht aan het werk om de hulpgoederen uit te delen, medische hulp te verlenen en te assisteren bij de 26 opvangcentra in de hoofdstad Port Villa. Daarnaast zijn ook hulpverleners van het internationale Rode Kruis onderweg naar het getroffen gebied. Onder hen Frido Herinckx, hoofd noodhulp van het Nederlandse Rode Kruis. Zijn team zal gaan inventariseren welke hulp nodig is. De overlast beperkt zich overigens niet alleen tot Vanuatu, maar ook andere nabijgelegen eilandengroepen in de Stille Oceaan zijn getroffen door de ramp. Het gaat dan bijvoorbeeld om Fiji, Kiribati, Marshall Islands, Papua New Guinea, de Solomon eilanden en Tuvalu.

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Rode Kruis, of contact opnemen met Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels op het nummer +316654918481 of per mail via MStoffels@redcross.nl