Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers geweld Jemen
8 april 2015 |

Rode Kruis opent giro 6868 voor slachtoffers geweld Jemen

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 6868 voor de slachtoffers van geweld in Jemen. De Jemenitische burgers die ongewild in de frontlinies terecht zijn gekomen, kampen met een nijpend tekort aan eerste levensbehoeften, medische hulp en tenten. Naar schatting honderdduizend inwoners van Jemen zijn op de vlucht geslagen voor de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen op Jemen. In de hoofdstad Sanaa en havenstad Aden vielen de afgelopen dagen 540 doden en zo'n 1700 gewonden. De ziekenhuizen hebben volstrekt onvoldoende expertise en capaciteit om de Jemenieten de hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. Veel waterleidingen zijn tijdens het oplaaiende geweld kapotgeschoten. De aanvoer van voedsel is door de lucht- en zeeblokkades via de reguliere kanalen op dit moment niet mogelijk. Het Rode Kruis wil de hulpverlening uitbreiden om de zwaarst getroffenen te kunnen helpen. Daarvoor is ruim € 19 miljoen nodig.

Afgelopen weekend kreeg het Rode Kruis na een week onderhandelen toestemming om twee vliegtuigen met hulpgoederen naar de Jemenitische hoofdstad Sanaa te sturen. De eerste vlucht met aan boord 16 ton aan medische hulpgoederen zal naar verwachting vandaag in Sanaa aankomen. In het tweede vliegtuig zal 32 ton aan hulpgoederen zitten, waaronder generatoren, tenten en medische goederen. Dit toestel zal naar donderdag aankomen. Het Rode Kruis wacht nog op toestemming om een team chirurgen per boot vanuit Djibouti over te zetten naar de havenstad Aden in Jemen. In Jemen zelf is de hulpverlening ondertussen al in volle gang. Zo'n 300 medewerkers van het Internationale Rode Kruis (ICRC) en honderden Rode Kruis-vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan verlenen eerste hulp aan gewonden. Ze ondersteunen de ziekenhuizen, helpen de kapotgeschoten waterleidingen te herstellen en delen andere hulpgoederen uit.

Burgerslachtoffers

Er wordt in Jemen nog altijd hevig gevochten tussen het regeringsleger en sjiitische Houthi-strijders. 'Ik kan niet beschrijven hoe verschrikkelijk de situatie is', laat Marie Claire Feghali van het Rode Kruis weten vanuit Sanaa. 'Overal liggen dode lichamen. Water en voedsel zijn op'. Het Rode Kruis heeft aan alle strijdende partijen de bezorgdheid geuit over het grote aantal burgerslachtoffers. Volgens het humanitair oorlogsrecht moeten alle landen die deelnemen aan de militaire operaties, evenals de Jemenitische strijdkrachten en gewapende groeperingen, voldoen aan de beginselen van onderscheid, proportionaliteit en voorzorgsmaatregelen. Hieruit vloeit voort dat alle strijdende partijen ernaar moeten streven om burgerslachtoffers en schade aan burgerobjecten, zoals ziekenhuizen en scholen, te vermijden. Het Rode Kruis doet een beroep op alle betrokken strijdende partijen om oorlogsgedetineerden correct te behandelen en om ervoor te zorgen dat de gewonden toegang krijgen tot medische zorg.

 

Noot voor redactie, niet voor publicatie
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Rode Kruis. U kunt ook contact opnemen met Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels op het nummer +31654918481 of per mail via MStoffels@redcross.nl