Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis opent giro 7244 voor de slachtoffers van het geweld in Gaza
29 juli 2014 |

Rode Kruis opent giro 7244 voor de slachtoffers van het geweld in Gaza

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de alarmerende humanitaire situatie in Gaza. Het aantal doden en gewonden als gevolg van de bombardementen en het recente grondoffensief van Israël stijgt schrikbarend hard. Inmiddels zijn er meer dan 1000 doden gevallen waarvan 76% burgerslachtoffers. Een op de vier van deze slachtoffers waren kinderen. Het aanhoudende geweld veroorzaakt ook grote materiële schade en vernietigt de infrastructuur. Inmiddels is de hele bevolking van Gaza getroffen door het aanhoudende geweld. Ook aan Israëlische zijde heeft het lokale Rode Kruis al meerdere keren moeten uitrukken om gewonden te assisteren en levensreddende hulp te bieden. De hulporganisatie vraagt Nederlanders een bijdrage te leveren voor de slachtoffers van het geweld in Gaza en heeft hiervoor gironummer 7244 geopend.

Basisbehoeften
In Gaza zijn, naast de duizenden doden en gewonden, vele huizen verwoest en zijn meer dan 200.000 mensen op de vlucht geslagen voor het geweld. Ze worden nu, onder meer door het Rode Kruis, opgevangen in leegstaande scholen en andere gebouwen. Ook zij hebben dringend hulp nodig. Naast zorgen over de acute veiligheid is het voor de getroffen bevolking erg moeilijk om in hun basisbehoeften te voorzien. Door de aanhoudende bombardementen is er een schrijnend tekort aan schoon water. Wanneer water vervuild raakt en ook de riolen niet werken, neemt ook het risico op ziekten toe. Ook elektriciteitssystemen werken niet of nauwelijks omdat ze beschadigd raakten door het geweld. Bevoorrading van de hulpbehoevenden in het gebied is een groot probleem.

Hulpverlening
Hulpverleners en vrijwilligers van het Rode Kruis in Gaza, Israël en de Westbank verlenen 24 uur per dag hulp. Aan eenieder in nood, dwars door het geweld heen, aan beide zijden van de frontlinies. Het Rode Kruis heeft extra geld nodig voor de aankoop van medicijnen en de medische uitrusting van hulpverleners en ziekenhuizen, reparatie van ambulances, brandstof voor generatoren en vervoersmiddelen, maar ook hygiëne-pakketten en huishoudelijke artikelen voor de getroffen bevolking ende vluchtelingen. Om aan deze hulpvraag te kunnen voldoen is er 25 miljoen euro nodig.

Vrijwilligers overleden
Vorige week werd bekend dat twee vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan, de zusterorganisatie van het Nederlandse Rode Kruis, zijn gestorven tijdens het verlenen van hulp. Tot nu toe zijn 33 vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan gewond geraakt en zijn 10 ambulances en een Eerste Hulpkliniek ernstig beschadigd. Het Rode Kruis wijst iedereen op de verplichting om de regels van het humanitair oorlogsrecht na te leven. Medisch personeel, ziekenhuizen ambulances en burgers moeten volgens die wetten worden gerespecteerd en beschermd en mogen niet aangevallen worden.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):

Voor meer informatie neem contact op met Merlijn Stoffels, woordvoerder van het Rode Kruis, 0654918481 of MStoffels@redcross.nl