Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Nederlandse Rode Kruis opent giro 7244 voor slachtoffers tyfoon Filipijnen
10 november 2013 |

Nederlandse Rode Kruis opent giro 7244 voor slachtoffers tyfoon Filipijnen

Het Nederlandse Rode Kruis opent giro 7244 voor hulp aan slachtoffers op de Filipijnen als gevolg van tyfoon Haiyan. Ruim 4,5 miljoen mensen zijn getroffen door het natuurgeweld. Meer dan 1200  mensen kwamen daarbij om. Velen zijn alles kwijtgeraakt en hebben niets meer.  Er is dringend behoefte aan noodhulp in de vorm van schoon drinkwater, onderdak, voedsel en medische ondersteuning.  

Direct hulp
Medewerkers en vrijwilligers van het Filipijnse Rode Kruis zijn met man en macht, dag en nacht bezig om hulp te bieden.  Slachtoffers worden opgevangen in evacuatiecentra. Vrijwilligers delen voedsel, water, dekens, plastic zeilen en hygiĆ«nekits uit. Ook voert het Rode Kruis reddingsacties uit en wordt  de schade in de getroffen gebieden in kaart gebracht.

Moeilijk toegang
Toegang tot de zwaarst getroffen gebieden is erg moeilijk doordat veel wegen onbegaanbaar zijn vanwege omgevallen bomen of omdat ze onder water staan. De volledige omvang van de schade is nog niet duidelijk. Verwacht wordt dat het dodental nog ernstig zal oplopen als alle getroffen gebieden zijn bereikt.  Bekend is dat vooral de provincies Leyte en Samar erg zwaar hebben geleden. Van de stad Tacloban, met 200.000 inwoners, is mogelijk zelfs 80 procent verwoest.

Voorbereiding op de tyfoon
De tyfoon raasde vrijdag en zaterdag over de Filipijnen. Soms met snelheden van bijna 300 kilometer per uur en met metershoge golven tot gevolg. Inwoners van het gebied waren van tevoren gewaarschuwd door vrijwilligers en hulpverleners van het Rode Kruis en door de overheid. Bijna 1 miljoen mensen verbleven in evacuatiecentra toen de tyfoon aan land kwam.   

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
--------------------------------------------------------------------
Persvoorlichter Merlijn Stoffels is onderweg naar het rampgebied. Naar verwachting komt hij maandagavond aan in Manilla. Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met:Irvy Boogaard, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, Mobiel: +31 (6) 22 14 50 53 Mail: iboogaard@redcross.nl