Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis opent morgen drie nieuwe Welkom Winkels
23 september 2015 |

Rode Kruis opent morgen drie nieuwe Welkom Winkels

Den Haag, 16 september 2015​

Het Nederlandse Rode Kruis opent morgen nieuwe Welkom Winkels in Utrecht, Zwolle en Stadskanaal. Mensen die vluchtelingen willen helpen kunnen specifieke spullen naar deze Welkom Winkels brengen. De Nederlanders kunnen daar terecht voor goederen en diensten die niet tot de primaire verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) behoren, zoals kleding, speelgoed, fietsen, persoonlijke verzorgingsproducten en dergelijke. Het Rode Kruis zorgt ervoor dat deze spullen terecht komen bij vluchtelingen in opvangcentra in hun regio. Het COA regelt bed, bad en brood voor de vluchtelingen.
 
Op dit moment zijn in Goes, Tilburg, Roermond winkels open. De komende dagen volgen Utrecht Zwolle, Stadskanaal en Den Bosch. Het Nederlandse publiek wil heel graag helpen en geeft veel spullen. Vanwege de overweldigende hoeveelheid aan ingekomen artikelen heeft COA het Rode Kruis gevraagd het aanbod en de uitgifte van spullen te coördineren. Via de website www.hulpvoorvluchtelingen.nl en de sociale media van het Rode Kruis wordt aangegeven waar er op dit moment behoefte aan is in de opvangcentra. Het Rode Kruis vraagt mensen om alleen deze spullen in te leveren, zodat de artikelen die worden geleverd ook daadwerkelijk gebruikt kunnen worden.
 
Utrecht
De Welkom Winkel in Utrecht opent om 13:30 aan de Koningsweg 2. De spullen van de Welkom Winkel worden gegeven aan de vluchtelingen die nu verblijven in de Jaarbeurs.Op dit moment is er behoefte aan warme mannenkleding fietsen en gezelschapsspellen.
 
Zwolle
De Welkom Winkel in Zwolle opent morgen om 11.00 aan de Brahmstraat 5. De spullen die worden ingezameld gaan naar de IJsselhallen. In Zwolle is behoefte aan schone en gewassen winterkleding voor mannen in diverse maten, mutsen, sjaals en handschoenen (in goede staat), nette mannenschoenen, nieuwe sokken en nieuw herenondergoed.
 
Stadskanaal
In Stadskanaal opent de winkel in een pand aan de Brummelkant 2 om 19:00. Hier is behoefte aan warme kleding en toiletspullen zoals lippenbalsem, body- en gezicht crème, scheermesjes en deodorant. Ook is er behoefte aan paraplu’s, regenjassen en badslippers.
 
Vluchtelingen komen aan zonder bezittingen en zijn na een heftige reis vaak getraumatiseerd. Hulp voor deze mensen is hard nodig. Daarom roept het Rode Kruis iedereen op om in actie te komen voor deze mensen in nood. De organisatie vindt het hartverwarmend dat het Nederlandse publiek meeleeft met vluchtelingen, maar benadrukt dat een financiële bijdrage vaak effectiever is dan het leveren van goederen. Ze roept daarom de Nederlanders ook op de vluchtelingen vooral financieel te ondersteunen op Giro 6868. Je kunt ook zelf een actie bedenken om geld of spullen in te zamelen. Denk bijvoorbeeld aan zelfgebakken koekjes verkopen of op school nette winter kinderkleding inzamelen. Vrijwilligers zijn ook hard nodig. Op de site www.hulpvoorvluchtelingen.nl staan diverse vacatures gepubliceerd.
 
________________________________________
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u bellen met afdeling Persvoorlichting van Het Nederlandse Rode Kruis, Merlijn Stoffels, via 06-54918481 of Iris van Deinse via 06 – 12 894 923 of mailen naar