Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis pleit bij 150-jarig bestaan voor snelle en veilige toegang tot getroffenen Syrië
29 oktober 2013 |

Rode Kruis pleit bij 150-jarig bestaan voor snelle en veilige toegang tot getroffenen Syrië

​Het Rode Kruis en de Rode Halve Maan roepen alle partijen in Syrië op om hulpverleners toegang te geven tot de getroffen bevolking. Ook moeten de strijdende groepen de veiligheid van de hulpverleners garanderen. Dat heeft het Internationale Rode Kruis in Genève laten weten ter gelegenheid van zijn 150e verjaardag.

Neutrale hulpverlening
Op 29 oktober 1863 namen een aantal landen, waaronder Nederland, tijdens een conferentie in Geneve een resolutie aan, die leidde tot de oprichting van het Internationaal Comité van het Rode Kruis. De besluiten betroffen onder andere de zorg voor gewonde militairen, neutraliteit van  hulpverlening, het benutten van vrijwilligers op het slagveld en de erkenning van een internationaal symbool ter bescherming van medische personeel : een rood kruis op een witte achtergrond.

Anno 2013 is neutrale, onafhankelijke hulpverlening, beschermd door het rode kruis-embleem, onverminderd relevant. Zo ook in Syrië. Het Rode Kruis pleit dringend voor een snellere en veiligere toegang tot de slachtoffers. Zo krijgt het Rode Kruis bijvoorbeeld geen toegang tot een aantal belegerde steden rondom Damascus. Er is een groot tekort aan medisch personeel, medicijnen, voedsel en water. 9 miljoen mensen, van wie de helft kinderen, lijden onder de gevolgen van het conflict. Velen hebben dringend hulp nodig omdat ze niets meer hebben.

Humanitaire ramp
Het Rode Kruis spreekt van een humanitaire ramp die onverminderd door blijft gaan. Zeker. Tot nu toe kwamen in totaal 22 vrijwilligers van de Syrische Rode Halve Maan om het leven, tijdens het verlenen van hulp aan de slachtoffers van het geweld. Drie hulpverleners die half oktober werden ontvoerd zijn nog steeds niet vrijgelaten.   

Respect voor de fundamentele principes van het Rode Kruis – de menselijkheid, neutraliteit, onpartijdigheid en onafhankelijkheid is essentieel om ervoor te zorgen dat getroffenen hulp kunnen krijgen

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
--------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met:
Irvy Boogaard, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, Mobiel: +31 (6) 22 14 50 53 Mail: iboogaard@redcross.nl

Merlijn Stoffels, persvoorlichter van het Rode Kruis, hij verblijft momenteel in de regio en beschikt over recente verhalen en foto's van slachtoffers en hulpverleners, Mobiel: +31 (6) 54 91 84 81 Mail:
mstoffels@redcross.nl