Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis-reddingsboten gaan varen op de Middellandse Zee
8 augustus 2016 |

Rode Kruis-reddingsboten gaan varen op de Middellandse Zee

Het Internationale Rode Kruis gaat reddingsacties uitvoeren op de Middellandse Zee om te voorkomen dat vluchtelingen verdrinken. De hulporganisatie vaart met twee speciale reddingsboten op de vluchtroutes van Noord-Afrika naar Italië, elke week verdrinken er nog vluchtelingen op zee. Het Rode Kruis verwacht iedere maand minstens 1.100 mensen te redden van de verdrinkingsdood.

Op de boot zullen Rode Kruis-vrijwilligers, artsen en verpleegkundigen eerste hulp en medische hulp verlenen. Ook wordt er voedsel, droge kleding, dekens en hygiënekits uitgedeeld. De hulporganisatie werkt op de boot samen met Migrant Offshore Aid Station (MOAS).​​​

Dit jaar zijn er al meer dan 3.100 mensen op de vlucht verdronken op zee. De boot van het Rode Kruis, genaamd 'The Responder', zal varen op de route waar de meeste boten zijn vergaan. ,,Veel te veel mensen verdrinken op zee. We hebben het over vrouwen, kinderen en mannen die op de vlucht zijn voor geweld en op zoek zijn naar een veilige plek", zegt Elhadj As Sy, directeur van het Internationale Rode Kruis (IFRC). ,,Dit kunnen we niet accepteren en dit moet stoppen. Dit schip staat symbool voor hoop. Met dit schip worden mensenlevens gered."

Geen oplossing
Het Rode Kruis ziet de boot niet als een oplossing voor de schrijnende situatie op zee. ,,Mensen die leven in een onveilige situatie zullen blijven vluchten, met gevaar voor eigen leven, als er geen politieke oplossing komt. Daarom is het van het grootste belang voor overheden om dit aan te kaarten. Het Rode Kruis blijft pleiten voor veilige en legale vluchtroutes voor mensen die vluchten voor conflict en geweld", zegt Francesco Rocca, directeur van het Italiaanse Rode Kruis.

Hulpverlening op land
In Italië verzorgt het Rode Kruis in het hele land hulpverlening voor vluchtelingen. Het Rode Kruis zorgt voor psychosociale hulpverlening en geeft eerste- en medische hulp. Ook wordt er voedsel, kleding en hygiënekits uitgedeeld. De noodhulporganisatie helpt daarnaast mensen die contact met hun familie zijn verloren tijdens het vluchten. Via het Rode Kruis kunnen zij familie opsporen en weer in contact komen met hun dierbaren.


Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter Iris van Deinse via ivandeinse@redcross.nl of 06-12894923.

Artikel delen?