Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis roept in vijf regio's Ready2Helpers op voor hulp vluchtelingen
23 september 2015 |

Rode Kruis roept in vijf regio's Ready2Helpers op voor hulp vluchtelingen

​17.000 Nederlanders hebben zich aangemeld als burgerhulpverlener
Het Rode Kruis gaat de komende 24 uur in vijf regio’s burgerhulpverleners oproepen via het Ready2help netwerk voor hulp aan vluchtelingen. In Drachten, Amsterdam, Ter Apel, Utrecht en Rotterdam heeft de hulporganisatie extra handen nodig. Het gaat om het assisteren bij het opruimen van bedden, EBHO’ers, sorteren van spullen en kleding en assistentie bij Welkom Winkels. De afgelopen 24 uur hebben zich na de oproep van het Rode Kruis meer dan 10.000 extra burgerhulpverleners aangemeld. Hiermee komt het totaal  op 17.000 burgers, die zich hebben aangemeld bij www.Ready2Help.nl
 
Ready2Help oproepen
Vandaag worden Ready2Helpers in de regio Drachten opgeroepen om te helpen in het sorteercentrum. Daar zijn tot dinsdag 6 oktober circa 20 mensen per dag nodig om te helpen bij het sorteren van de kleding. Ook heeft de afdeling Amsterdam hulp van 12 burgershulpverleners nodig om te helpen bij het opruimen van de bedden in de Calandhal.
In Rotterdam heeft het Rode Kruis hulp nodig bij het opruimen van bedden en in Utrecht zijn Ready2Helpers gevraagd om hulp te bieden in de Welkom Winkel van de stad. Daar zijn 10 mensen nodig.
Morgen wordt er in de regio van Ter Apel een oproep via Ready2Help gedaan voor specialisten zoals EHBO’ers, verpleegkundigen en artsen die kunnen worden ingezet bij de EHBO-post in het AZC Ter Apel. Zij worden per 1 oktober in 24-uursdiensten ingezet. Eerder werden ook al in Goes en Tilburg oproepen gedaan om te assisteren bij de Welkom Winkels.
 
Groot aantal aanmeldingen
Het Rode Kruis is verheugd over het grote aantal mensen dat zich heeft aangemeld bij het bij Ready2help. Tegelijkertijd roept de hulporganisatie de Nederlandse bevolking op om zich te blijven aanmelden als burgerhulpverlener. Hulp aan vluchtelingen blijft hard nodig. Ready2Help is opgezet door het Rode Kruis omdat de professionele hulpdiensten zich bij veel noodsituaties beperken tot hulp tijdens de eerste uren na de ramp; zij kunnen niet alles doen. Burgers kunnen juist helpen waar de overheid stopt en leed voor de getroffenen beperken. Een groot netwerk van burgerhulpverleners is hierbij van belang! Dit is ook belangrijk omdat veel burgerhulpverleners ten tijde van de oproep mogelijk aan het werk zijn of andere afspraken hebben. Om de inzet toch enigszins te kunnen garanderen zijn daarom veel hulpverleners nodig. Bovendien is het ook belangrijk dat er in ieder deel van het land genoeg Ready2Helpers zijn.
 
Hoe werkt Ready2Help
Je kunt je opgeven als deelnemer op www.Ready2Help.nl. Je gebruikt hierbij een social media account naar keuze. In het geval van een noodsituatie waar de inzet van deelnemers van Ready2Help de bestaande hulpverlening kan versterken, alarmeert het Rode Kruis de Ready2Helpers via een telefonische boodschap. Je krijgt dan de vraag of je beschikbaar bent. Per situatie beslis je zelf of je deelneemt, of niet en wat je kunt/wilt doen. Wanneer je komt helpen, ontvang je per e-mail aanvullende specifieke informatie over de hulpactie. Door een netwerk van mensen met verschillende kennis en vaardigheden is Ready2Help in staat zo snel mogelijk de best mogelijke ondersteuning te bieden aan de getroffenen.
________________________________________
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Rode Kruis of contact opnemen met Rode Kruis woordvoerder Merlijn Stoffels op het nummer +316-654918481 of per mail via MStoffels@redcross.nl.