Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis slaat alarm over situatie Griekenland
1 maart 2016 |

Rode Kruis slaat alarm over situatie Griekenland

Rode Kruis slaat alarm over situatie Griekenland

Duizenden vluchtelingen zitten op dit moment vast op verschillende plekken in  Griekenland. Met name de situatie in Idomeni, in het grensgebied met Macedonië, is onhoudbaar geworden. De opvanglocaties zitten overvol en er is een groot tekort aan kraanwater, voedsel en toiletten. Het Rode Kruis vindt dat er meer gedaan moet worden om vluchtelingen  langs hun route door Europa te helpen en veiligheid te bieden. De hulporganisatie roept Europese landen op hun ogen niet te sluiten voor wat er gebeurt.

Sinds Oostenrijk en andere landen langs de Westerse Balkanroute het aantal vluchtelingen dat toegang krijgt hebben verlaagd, zijn zeker 30.000 mensen gestrand op verschillende plekken in Griekenland, waaronder Lesvos, Chios, Samos, Athene en Idomeni. In Idomeni, langs de noord-Griekse grens met Macedonië, zitten op dit moment zo'n 8000 mensen. Het zijn vrijwel allemaal Syrische of Iraakse vluchtelingen, waarvan 40% kinderen.

"Griekenland kan dit niet alleen. De rest van Europa kan niet meer doen alsof dit niet gebeurt. Op zijn minst 40% van de mensen die hier vast zitten zijn kinderen. Die kinderen en hun families hebben meer traumatische dingen en stress doorgemaakt dan de meeste mensen zich kunnen voorstellen. Hun situatie is weerzinwekkend," zegt Simon Missiri, Europa-directeur van het Internationale Rode Kruis.

De Griekse autoriteiten werken hard om zoveel mogelijk hulp te bieden. Het Griekse Rode Kruis deelt noodhulpgoederen uit en biedt medische hulp maar er is onder meer een gebrek aan opvanglocaties, waardoor gezinnen met ouderen, kinderen en gehandicapte gezinsleden al hun 10e dag zonder onderdak moeten doorbrengen.

"Teams van het Rode Kruis zijn aanwezig op de stranden van Lesvos, in de straten van Athene en in de kampen aan de noordgrens, maar er is veel meer hulp nodig, terwijl de aantallen vluchtelingen ook blijven stijgen," aldus Missiri.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rode Kruis woordvoerder Hanna Emmering, 0651840708 of hemmering@redcross.nl

Artikel delen?