Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten ​​​Rode Kruis wil hulp in en om Syrië fors uitbreiden
2 december 2013 |

​​​Rode Kruis wil hulp in en om Syrië fors uitbreiden

Er is een duizelingwekkend tekort aan hulp in Syrië. Daarom wil het Rode Kruis de hulpverlening aan de slachtoffers van het geweld flink uitbreiden. Door het aanhoudende geweld zijn miljoenen Syriërs op de vlucht geslagen. Deze mensen zijn in de meeste gevallen volledig afhankelijk van hulporganisaties en overheden om te overleven. Daar komt nu de winter bovenop. Het Rode Kruis vraagt de Nederlanders om deze hulp mogelijk te maken, door te storten op giro 6868. Het Rode Kruis heeft meer dan 157 miljoen euro nodig om Syriërs deze hulp te kunnen blijven bieden.

Winter
Het kwik kan in sommige delen van Syrië dalen tot -10 graden. De vluchtelingen hebben naast een dak boven hun hoofd, matrassen, dekens, warme kleding nodig. Daarnaast is er dringend behoefte aan medicijnen en medische hulp voor de gewonden en chronisch zieken. Het Rode Kruis helpt in Syrië met schoon drinkwater, voedsel, dekens en medische hulp. De 9000 hooggekwalificeerde hulpverleners van het Rode Kruis en de Syrische Rode Halve Maan zijn 24 uur per dag in touw om deze levensreddende hulp te bieden. Zo assisteren ze ook bij het tegengaan van de polio-uitbraak. Ook in de buurlanden Turkije, Libanon en Jordanië is de vraag naar hulp ongekend groot. In de buurlanden verstrekt de hulporganisatie,  naast 'traditionele' hulpgoederen, creditcards zodat de vluchtelingen in de kou in ieder geval een dak boven hun hoofd kunnen financieren, of een bezoek aan het ziekenhuis.

Aanhoudend conflict
Het conflict in Syrië duurt nu al bijna drie jaar. Al meer dan 100.000 mensen kwamen hierbij om het leven, minstens een half miljoen mensen raakte gewond en miljoenen zijn gevlucht voor het aanhoudende geweld. Vrijwilligers van de Rode Kruis zustervereniging de Syrische Rode Halve Maan zetten zich met gevaar voor eigen leven in om slachtoffers te helpen. Al 32 vrijwilligers kwamen om het leven. En nog altijd zijn drie Rode Kruishulpverleners die half oktober werden ontvoerd niet vrijgelaten.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

--------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie en/of vragen kunt u contact opnemen met Merlijn Stoffels, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, Tel: +31 70 44 55 612  of +31 6 54918481 of mstoffels@redcross.nl