Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis zoekt helpers voor grootste online rampenoefening ooit
1 november 2014 |

Rode Kruis zoekt helpers voor grootste online rampenoefening ooit

In februari 2015 wil het Nederlandse Rode Kruis de grootste rampenoefening uit haar geschiedenis organiseren. De oefening, die met duizenden beoogde deelnemers zowel fysiek als online moet worden uitgevoerd, vormt de eerste test van Ready2Help, het nieuwe burgerhulpnetwerk van de hulporganisatie. Iedereen die bij grote rampen of calamiteiten wil helpen, kan zich vanaf vandaag aanmelden voor Ready2Help via www.ready2help.nl 

Burgerhulp
Het Rode Kruis maakte al eerder bekend haar huidige netwerk aan opgeleide en getrainde noodhulpvrijwilligers te willen versterken met een netwerk van behulpzame burgers die bij een ramp of calamiteit ook kunnen worden opgeroepen. Deze nieuwe helpers kunnen dan bij grote rampen en calamiteiten worden ingezet als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten en het Rode Kruis. Dat kan bijvoorbeeld met praktische hulp, zoals het vullen van zandzakken, logistieke hulp zoals opvang of vervoer van mensen of met specifieke vaardigheden zoals het kunnen helpen met tolken in een vreemde taal. Het gaat in eerste instantie dus niet om Eerste Hulpverleners.

Oefening
Nog nooit eerder zette het Rode Kruis in Nederland een dergelijke grootschalige oefening op poten. De oefening zal uitgaan van een rampenscenario waarbij grote groepen mensen getroffen worden en er op verschillende manieren hulp geboden moet worden. Het doel van de oefening is te zien of het oproepsysteem werkt en op welke manier mensen gehoor geven aan de oproep van het Rode Kruis. De Ready2Helpers die zich van te voren hebben aangemeld, worden via sms opgeroepen en gevraagd om aan te geven of zij op dat moment inzetbaar zijn. De oefening bestaat uit een praktisch gedeelte, waarbij een aantal mensen wordt gevraagd om zich zo snel mogelijk op een bepaalde locatie in het land te melden bij het Rode Kruis. Om de aanmeldingen en het systeem breder te testen kent de oefening ook een grootschalige online component, waarbij de Ready2Helpers via sociale media kunnen aangeven dat zij de oproep hebben ontvangen en hier ook via een virtuele actie gehoor aan geven.

Oostenrijk
Ready2Help is opgericht naar een voorbeeld van het Oostenrijkse Rode Kruis, dat met Team Österreich meer dan 35.000 extra mensen kan oproepen om te helpen bij een ramp of calamiteit. Helpers van Team Österreich zijn sinds 2007 al zo'n 75 keer succesvol ingezet bij onder meer grote ongelukken, overstromingen en zoekacties naar vermiste personen.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, via hemmering@redcross.nl of 0651840708