Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rode Kruis zoekt overnamepartijen voor Mappa Mondo huizen
23 januari 2015 |

Rode Kruis zoekt overnamepartijen voor Mappa Mondo huizen

‚Äč

Het Rode Kruis gaat op zoek naar professionele partijen die de hulpverlening van de drie Mappa Mondo huizen over kunnen nemen. De Mappa Mondo huizen bieden deskundige en gespecialiseerde hulp aan kinderen met een levensbedreigende of chronische ziekte, en zijn een tijdelijke woon- of logeeromgeving voor hen. Er zijn in totaal drie Mappa Mondo huizen: in Rijswijk, Wezep en Waalre.

 

Het Rode Kruis is in 1994 begonnen met Mappa Mondo, omdat er een gebrek aan goede hulp en zorg was voor zeer kwetsbare kinderen die 24-uurs zorg nodig hadden en niet meer in een ziekenhuis konden blijven. Tegenwoordig zijn er meerdere vergelijkbare zorgaanbieders en is het aanbod van zorg toegenomen, zoals kinderthuiszorg en verpleegkundige kinderdagverblijven. Ook heeft de overheid deze unieke zorg inmiddels geborgd in het reguliere aanbod. Dit betekent dat deze vorm van hulpverlening anno 2015 minder goed past bij het Rode Kruis als noodhulporganisatie.

 

Suzanne Laszlo, Manager Hulpverlening & Vrijwilligersmanagement van het Rode Kruis: "Het Rode Kruis is er twintig jaar geleden in geslaagd zorg te realiseren voor een kwetsbare groep kinderen waar te weinig hulp voor was. Inmiddels heeft deze zorg een plek in het zorgsysteem gekregen en zit onze taak als Rode Kruis erop. Dat wil niet zeggen dat we willen dat de zorg voor deze kinderen stopt, maar wel dat wij moeten gaan zoeken naar overnamepartijen om de huizen en de hulpverlening over te dragen. De kinderen, ouders, hulpverleners, vrijwilligers en huizen liggen ons zeer nauw aan het hart, dus we stellen alles in het werk om een goede overnamepartij te vinden."

 

Voor de drie Mappa Mondo huizen werken vijftig personeelsleden. Uitgangspunt voor de overname is dat al het personeel overgenomen kan worden. Daarnaast zijn er ongeveer 450 vrijwilligers actief bij de verschillende huizen. Laszlo: "Wij hopen natuurlijk van harte dat deze vrijwilligers zich in de toekomst willen blijven inzetten voor de zorg van deze kinderen of anders beschikbaar blijven voor de andere vrijwilligersactiviteiten van het Rode Kruis."

 

De komende maanden gaat het Rode Kruis op zoek naar overnamekandidaten. De uitkomsten van de zoektocht zullen in juni aan de Ledenraad van het Rode Kruis worden voorgelegd.

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Neem voor meer informatie contact op met Esther Vriesendorp, woordvoerder Nederlands Rode Kruis, via EVriesendorp@redcross.nl of +31 6 51 61 30 50