Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Rutting en Japin portretteren vluchtelingen in National Geographic Magazine
26 januari 2016 |

Rutting en Japin portretteren vluchtelingen in National Geographic Magazine

Syrische vluchtelingen in Nederland krijgen een eigen gezicht en verhaal

Er komen steeds meer vluchtelingen in Europa en ook in Nederland. Hoe kunnen we in die stroom van vluchtelingen de individuen onderscheiden? Het is een vraag die schrijver Arthur Japin en fotograaf Raymond Rutting bezighoudt. Tegelijkertijd zoekt het Rode Kruis, in een tijd waarin het debat over vluchtelingen polariseert, naar begrip voor mensen in nood en wil de organisatie de hulpbereidheid van het publiek (blijven) stimuleren. Het zijn deze redenen waarom Rutting een fotoserie van Syrische vluchtelingen in Nederland maakte. Japin schreef er tekst bij. De portretten en verhalen worden met de titel Gewone mensen gepubliceerd in het februarinummer van National Geographic Magazine, dat op 28 januari verschijnt, en op natgeo.nl/vluchtelingen. De portretten zijn daarnaast vanaf 26 januari een week lang op abri’s in diverse stations in Nederland te zien.

Koppelen van gevoel
Het concept is geïnspireerd door de website www.humansofnewyork.com  Rutting vertelt: ““Ik fotografeerde in een noodopvang in Zeist. Die mensen daar intrigeerden me. Wat is hun verhaal, waarom hebben ze alles verlaten, tot welke keuzes in hun leven zijn zij gedwongen?” Schrijver Japin vult aan: “Ik wist dat er, ook in ons land, iets ingrijpends gaande was, iets dat ook van invloed zou worden op mijn leven, maar het lukte me nog niet het goed te begrijpen. Ik had behoefte aan een emotionele verbintenis, bijna zoals ik dat met mijn romanfiguren heb: ik kan ze pas begrijpen als ik hun gevoel kan koppelen aan het mijne.” Gijs de Vries (directeur van het Rode Kruis) is verrast door het resultaat: “Een project als pleidooi voor begrip met prachtige beelden en intrigerende teksten.”  Hoofdredacteur Aart Aarsbergen van National Geographic benadrukt: “Het zijn portretten van gewone mensen. Mensen zoals u en ik op het kruispunt van hun bestaan. Alles achter zich gelaten, op zoek naar een nieuwe, ongewisse toekomst.”


Rode Kruis en hulp voor vluchtelingen in Nederland
Sinds vorig jaar worden dagelijks overal in het land vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet om te ondersteunen bij de opvang van vluchtelingen in noodopvanglocaties, het verlenen van EHBO, de Rode Kruis Welkom Winkels (nu 20 open) en het helpen bij opsporing en contactherstel met familieleden. Ook worden Ready2helpers (vrijwilligers van het burgerhulpnetwerk van het Rode Kruis) ingezet bij het inrichten en opruimen van noodopvanglocaties, het verlenen van EHBO en het verrichten van tolkwerkzaamheden. Daarnaast is er de Rode Kruis Buddy App. Een app die nieuw aangekomen vluchtelingen helpt met het wegwijs worden in Nederland en hen op een flexibele en actuele manier van informatie en nieuws voorziet.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u bellen met afdeling Persvoorlichting van Het Nederlandse Rode Kruis, Sandra van Houten, persvoorlichter a.i. via 070- 44 55 843 of 06- 5199 1590. U kunt uw vragen ook mailen naar persvoorlichting@redcross.nl. Ook kunt u contact opnemen met hoofdredacteur Aart Aarsbergen van National Geographic, via 020 7943607, 06-20545427​ of aart.aarsbergen@natgeo.nl