Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Schoon drinkwater groot probleem in Zuid-Soedan
31 januari 2014 |

Schoon drinkwater groot probleem in Zuid-Soedan

Honderdduizenden vluchtelingen in Zuid-Soedan hebben een groot gebrek aan schoon drinkwater. Het geweld in het land heeft de bestaande, gebrekkige drinkwatervoorzieningen verder beschadigd. Bovendien zorgen de gevechten en vele onveilige gebieden er voor dat veel mensen de bestaande watervoorzieningen niet kunnen bereiken. Het Rode Kruis werkt met man en macht om te voorkomen dat door het gebrek aan schoon water en sanitaire voorzieningen besmettelijke ziekten uitbreken.  

Marc Suchet, namens het Internationale Rode Kruis verantwoordelijk voor water en onderdak in Zuid-Soedan: "Op dit moment doen we er alles aan om te voorkomen dat er ziekten uitbreken. Helaas zijn veel vluchtelingen noodgedwongen om stilstaand water of vervuild water uit de rivier de Nijl te drinken. Dat vergroot het risico op diarree, hepatitus, cholera en tyfus."

Het Rode Kruis helpt door tijdelijke watervoorzieningen te plaatsen in vluchtelingenkampen, bij ziekenhuizen en gevangenissen. Sinds december zorgde de organisatie voor meer dan een miljoen liter schoon water in de gebieden rond Juba, Bentiu/Rubkona, Leer, Malakal, Wunrock en Noord-Jonglei.

Giro 5125
Anderhalve week geleden opende het Rode Kruis giro 5125 voor de slachtoffers van geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan. Er is in beide landen nog steeds grote behoefte aan voedsel, schoon drinkwater, onderdak en medische zorg.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie of interviewverzoeken kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-51840708 of hemmering@redcross.nl