Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Symposium over bevolkingsparticipatie in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden
17 oktober 2014 |

Symposium over bevolkingsparticipatie in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden

​Persuitnodiging

Sinds de troonrede van afgelopen jaar is het in Nederland een veelbesproken concept: de participatie samenleving. Wat is de reikwijdte hiervan en hoe vertalen we dit naar de realiteit van alledag? In ontwikkelingslanden is participatie al lang geen nieuw concept meer. Tijdens de afgelopen vier decennia is ruime ervaring opgebouwd met het nadrukkelijk betrekken van lokale bevolkingen bij hun gezondheidszorg.  Welke lessen zijn er in de tussentijd geleerd, is er gezondheidswinst te behalen door het inzetten van lokale gezondheidswerkers, en helpt deze kennis en ervaring ons bij het bestrijden van nieuwe gezondheidsgevaren, zoals de huidige explosieve verspreiding van ebola in West-Afrika?


Deze en andere vragen komen aan bod tijdens het symposium 'Engaging communities in sickness and health: something old, something new, something borrowed, something blue', dat op 22 oktober wordt georganiseerd en gaat over bevolkingsparticipatie in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

Gerenommeerde sprekers uit binnen- en buitenland leveren een bijdrage aan bovenstaande kennisuitwisseling en debat. David Sanders, Emeritus Professor School of Public Health University of the Western Cape, Zuid Afrika maakt de balans op van 4 decennia community health en zal verkregen inzichten vertalen naar de huidige context. De rol van de gemeenschap in het voorkomen en behandelen van ziekten en het weerbaar maken van bevolkingsgroepen is de bijdrage van Ayham Alomari, Senior Health Officer Community Health, Non Communicable Diseases van het Internationale Rode Kruis . In het ochtendprogramma is ruimte voor het Afrikaanse perspectief in de bijdrage van Colin Baynes, Programme Manager/Research Scientist Columbia University/Ifakara Health Institute in Tanzania en Ineke Petter Project Manager of the Primary Health Care Project Ulanga District Tanzania. s Middags  presenteert Philips hoe zij een bijdrage levert aan het versterken van lokale klinieken, komt het community case management model van UNICEF aan bod, en belichten Koos van de Velden en Karien Stronks (Radboud Universiteit Nijmegen/Universiteit van Amsterdam) community health in Nederland.

Organisatoren: Nederlandse Vereniging voor Tropische Geneeskunde en Internationale Gezondheidszorg (NVTG), Uniting Streams (US), Nederlandse Rode Kruis, Share-net, Tropenartsen-in-Opleiding (TROIE).  

Datum:            Woensdag 22 oktober 2014
Locatie:            De Rode Hoed, Keizersgracht 102, Amsterdam (020 6385606)
Tijd:                   9.00 – 16.30

De detailinvulling van het programma staat in bijgevoegde flyer of is in te zien op www.nvtg.org

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte uitgenodigd om het symposium bij te wonen.
Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Jose Hoppenbrouwer (06-53515773 of info@nvtg.org), persvoorlichter bij NVTG