Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Tulpen voor noodhulp in Nederland
9 maart 2015 |

Tulpen voor noodhulp in Nederland

‚Äč

Tulpen voor noodhulp in Nederland

Rode Kruis en Albert Heijn slaan handen ineen

Vanaf vandaag is in alle Albert Heijn filialen in het hele land de 'Tulp voor Hulp' te koop. Met dit oer-Hollandse product  vraagt het Rode Kruis aandacht en steun voor hulp aan mensen in Nederland die in een acute noodsituatie terechtkomen.  Per bosje tulpen gaat 1 euro naar het Rode Kruis. De opbrengst helpt om mensen in nood adequate hulp te kunnen bieden.     

Noodhulp in Nederland
Noodweer bij Pinkpop, een grote brand in een verzorgingscentrum in Rotterdam of het tragische ongeval in Ter Apel bij de carnavalsoptocht; het zijn acute noodsituaties waarbij het Rode Kruis direct hulp verleende. Ze laten zien dat ook in Nederland iedereen plotsklaps in een noodsituatie terecht kan komen. Vrijwilligers van het Rode Kruis zijn opgeleid en getraind om in geval van calamiteiten de professionele hulpverleningsdiensten te ondersteunen met medische assistentie, evacuatie en opvang van slachtoffers, maar ook om EHBO te verlenen bij evenementen. 

"Bij het Rode Kruis denken veel mensen misschien aan noodhulp bij zware aardbevingen en conflicten over de grens, maar ook hier in Nederland staan duizenden vrijwilligers altijd klaar om hulp te bieden bij acute noodsituaties",  zegt Gijs de Vries, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. "Met de 'Tulp voor Hulp' vragen we aandacht voor ons werk in Nederland en steun om onze hulpverleners goed voorbereid, opgeleid en met de juiste uitrusting noodhulp te laten bieden." 

In 2014 werden de noodhulpverleners van het Rode Kruis gemiddeld een keer per twee weken  opgeroepen om hulp te bieden bij een calamiteit in Nederland.  Het Rode Kruis ondersteunde de hulpverleningsdiensten en ving slachtoffers op bij de kettingbotsing in Zeeland en het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen. Bij beide ongevallen zette de organisatie de website ikbenveilig.nl in die door duizenden mensen geraadpleegd werd.  Ook bij evacuaties assisteerde de hulporganisatie met opvang en verzorging van slachtoffers die plotsklaps hun woning moesten verlaten. Bij de brand van een verzorgingscentrum in Rotterdam moesten bewoners meerdere dagen opgevangen worden. Daarnaast boden Rode Kruis vrijwilligers Eerste Hulp op honderden kleine en grote evenementen in het hele land. 

Tulp voor Hulp
De 'Tulp voor Hulp' is van 9 t/m 15 maart verkrijgbaar in alle Albert Heijn filialen. In tientallen filialen wordt de verkoop op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart ondersteund door Rode Kruis-vrijwilligers die een toelichting geven op de noodhulpactiviteiten van het Rode Kruis. 

Eerder dit jaar stond de Nationale Tulpendag ook al in het teken van het werk van het Rode Kruis in Nederland. Zo stond het symbool van de noodhulporganisatie in kleurrijke tulpen midden op de Dam en ging de opbrengst van de veiling van de eerste tulpenkar naar het Rode Kruis.  

Rode Kruis ambassadrice Irene Moors doopte aan de vooravond van de Nationale Tulpendag de 'Red Heart Tulip' als eerbetoon aan alle Rode Kruis vrijwilligers die zich inzetten voor mensen in nood.  

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie, bijgevoegd beeld in hoge resolutie of interviews met Rode Kruis noodhulpverleners in Nederland kunt u contact opnemen met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-20959478, esmits@redcross.nl .