Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Utopianen vragen aandacht voor dreigende hongersnood Afrika
5 juli 2016 |

Utopianen vragen aandacht voor dreigende hongersnood Afrika

​​

Inwoners leven op spinazie en rijst om geld in te zamelen voor Rode Kruis

 

Den Haag, 5 juli 2016

 

De deelnemers van het SBS6-realityprogramma Utopia kruipen de komende dagen in de huid van de 42 miljoen Afrikanen die kampen met voedseltekorten. Drie dagen lang zal een deel van de bewoners maar één maaltijd per dag eten; namelijk rijst met spinazie. De inwoners willen met deze actie aandacht vragen voor de levensreddende hulp van het Rode Kruis in het door droogte geteisterde continent.

,,Utopia zet zich in voor het Rode Kruis. Dit omdat we vaak stilstaan bij deze rampen, maar het nu zaak is om te handelen. De inwoners van Utopia kunnen gezamenlijk heel wat bereiken. Hongersnood kan stoppen, wanneer mensen er gezamenlijk voor kiezen te helpen.", zegt Benjamin, inwoner van Utopia. ,,We gaan het naar alle waarschijnlijkheid lastig krijgen, maar ik probeer het vol te houden door me te verplaatsen in de mensen daar. Deze actie draait om wilskracht. Ik wil bij de andere inwoners van Utopia bewustzijn creëren en ze laten inzien dat we het hier heel goed hebben. Ik hoop dat de kijkers van Utopia ons en het Rode Kruis helpen, want hongersnood kan echt niet meer anno 2016." 

De voedselpakketten met rijst en spinazie zijn vandaag naar Utopia gebracht door Thomas van der Vlugt, presentator van StukTV. Hij ging onlangs samen met het Rode Kruis naar Zimbabwe en heeft zelf ervaren hoe het is om nauwelijks te kunnen eten. Vier dagen lang draaide hij mee in een gezin dat kampt met voedseltekorten. Het gezin kon maar één maaltijd per dag eten; andijvie met maïsdeeg  ,,Soms was er zelfs alleen maar andijvie. Dat was wel erg weinig. Ik zat er maar vier dagen, maar zij hebben elke dag zo weinig te eten. Dat vind ik echt heel erg", zegt Thomas.

Dreigende hongersnood
De bewoners van Utopia zullen in hun eigen omgeving ervaren hoe het is om weinig te kunnen eten. Tegelijkertijd hebben  42 miljoen Afrikanen op dit moment te weinig voedsel. Als er niet op grote schaal wordt ingegrepen stijgt dit aantal en zijn eind dit jaar 60 miljoen mensen in nood. In verband met de droogte werd in Lesotho, Malawi, Swaziland, Zimbabwe en delen van Zuid Afrika de noodtoestand uitgeroepen. De extreme droogte wordt mede veroorzaakt door het weerfenomeen El Niño dat eens in de drie tot zeven jaar voor komt. Het is een tijdelijke verandering van zee temperatuur in grote delen van de Stille Oceaan. Deze verandering beïnvloedt het weer wereldwijd.

Hulp
Het Rode Kruis heeft geld nodig voor het uitdelen van voedsel, water en het geven van medische hulp. Tegelijkertijd focust de hulporganisatie zich op hulp die zorgt voor oplossingen voor op de lange termijn. Zo deelt het Rode Kruis droogtebestendige zaden uit, legt het voorzieningen voor schoon water aan, ondersteunt bij het opzetten van nieuwe veestapels en geeft advies bij de keuze van gewassen in een droge periode. Dit soort maatregelen zorgen ervoor dat mensen in de getroffen landen in de toekomst goed voorbereid zijn op extreme droogte.

Giro 7244
De Utopianen dragen de komende dagen shirts met 'Giro 7244, geef om droogte in Afrika'. Het Rode Kruis heeft in totaal 111 miljoen euro nodig om levensreddende hulp in Afrika te bieden. Steun is ontzettend hard nodig en daarom blijft Giro 7244 voorlopig open staan.

Utopia
Elke werkdag van 19.30 uur tot 20.00 uur bij SBS6 en online 24/7 te volgen via www.sbs6.nl/utopia


Noot voor de redactie/niet ter publicatie:

Voor meer informatie over de droogte in Afrika en de hulp van het Rode Kruis kunt u terecht bij Rode Kruis woordvoerder Iris van Deinse via persvoorlichting@redcross.nl of 06-12894923. Voor vragen over Utopia kunt u terecht bij Roos Franssen, communicatieadviseur SBS6 via roos.franssen@sbs.nl en 06-52600218. 


Artikel delen?