Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Voedselcrisis door extreme droogte in Namibië
8 juli 2013 |

Voedselcrisis door extreme droogte in Namibië

In Namibië hebben tienduizenden mensen te lijden onder de ergste droogteperiode in decennia. Significant minder regenval heeft ervoor gezorgd dat de oogst mislukte, het vee stierf en dat waterputten zijn opgedroogd. In het noorden van het land sterven kinderen door ondervoeding, en drinken mensen noodgedwongen vies of besmet water, waardoor het risico op de uitbraak van ziekten groeit. Het Internationale Rode Kruis maakt zich zorgen over de verslechterende situatie in het land. Er is circa een miljoen Euro nodig om de getroffen mensen de komende maanden te kunnen voorzien van voedselhulp en schoon drinkwater.

"Bij langzame en ‘stille’ rampen, zoals een droogte, is het vaak erg moeilijk om te bepalen wat het omslagpunt is, vooral in afgelegen gebieden. Mensen eten minder, worden vaker ziek, gaan minder naar school, verkopen hun bezittingen, maar het gaat allemaal geleidelijk. Het is een langzaam proces, niet een eenmalige gebeurtenis,” zegt Alexander Matheou, regionaal vertegenwoordiger van het Internationale Rode Kruis in zuidelijk Afrika. “Maar als we niet op tijd ingrijpen, dan is ondervoeding onomkeerbaar schadelijk voor de gezondheid en hersenontwikkeling van pasgeboren baby’s, soms met de dood als gevolg.”

14% van de totale bevolking in Namibië heeft dringend voedselhulp nodig. Van de getroffen families moet 30% leven van een maaltijd per dag. De beschikbaarheid van schoon drinkwater is drastisch gedaald, waardoor families hetzelfde water als hun vee moeten drinken. De weinige middelen die mensen te besteden hebben, worden gebruikt om eten te kopen in plaats van water. Boeren zien zich genoodzaakt hun vee te verkopen, maar door de gedaalde veeprijzen levert ook dat weinig inkomsten op. Het volgende oogstseizoen  is pas in maart, waardoor de situatie voor veel mensen snel zal verslechteren. De opbrengst van de laatste oogst, normaal gesproken voldoende voedsel voor een jaar, is voor velen op of bijna op. Zonder humanitaire hulp hebben tienduizenden mensen geen eten.

Heel Namibië heeft last van de droogte, maar de regio’s in het noorden zijn het hardst getroffen. Volgens het Ministerie van Gezondheid werden in de noordelijke regio Kunene 53 ondervoede kinderen in het ziekenhuis opgenomen tijdens de eerste 6 maanden van het jaar. 8 van hen zijn overleden.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, hemmering@redcross.nl, 070-4455881 of 06-51840708.