Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten Website maakt teken van leven na ramp sneller mogelijk
2 juli 2013 |

Website maakt teken van leven na ramp sneller mogelijk

​​​​Rode Kruis lanceert rampenwebsite ikbenveilig.nl

Bij rampen of calamiteiten blijven familie en vrienden vaak lang in onzekerheid over het welzijn van hun naasten, die mogelijk getroffen zijn.  Om dit proces te versnellen lanceert het Rode Kruis de rampenwebsite ikbenveilig.nl. De website is ontwikkeld  voor ​rampen en calamiteiten waarbij grote groepen Nederlanders betrokken zijn. De site is bedoeld om, in geval van een ramp of calamiteit, direct contactherstel tussen getroffen, ongedeerde burgers en hun naasten te faciliteren via mobiel internet en social media. Dit is in Amerika en Australië reeds een beproefd concept.

In of na een  noodsituatie weten dat je naaste ongedeerd is, of zelf aan je familie kunnen laten weten dat je ongedeerd bent, kan veel onzekerheid wegnemen en rust geven. Contactherstel met familie of andere verwanten is daarom altijd een belangrijk onderdeel van de hulpverlening van het Rode Kruis. 

Hoe werkt het?
In geval  van een ramp of calamiteit activeert het Rode Kruis ikbenveililg.nl. In acute noodsituaties ligt het mobiele telefoonverkeer vaak plat, maar zijn mobiel internet of wifi wel beschikbaar. Slachtoffers kunnen dan via hun smartphone direct een persoonlijk bericht op de site plaatsen en dit verspreiden via hun facebook, twitter, hyves of LinkedIn account. Tegelijkertijd kunnen verwanten, ook zonder toegang tot social media, op de site zoeken naar een bericht van de getroffene. Dit kan op basis van persoonlijke informatie, zoals naam, geboortedatum en emailadres, die het slachtoffer bij de registratie beschikbaar stelt. Hierdoor weten verwanten dat de informatie betrouwbaar is. Informatie over andere slachtoffers blijft afgeschermd, en is dus alleen per individu, met kennis van specifieke persoonlijke informatie, toegankelijk. Zo blijft de privacy van slachtoffers gewaarborgd.

​Beproefd concept
In het buitenland is dit principe van Safe & Well al jaren beproefd en succesvol. De vergelijkbare website www.safeandwell.org  van het Amerikaanse Rode Kruis is direct geopend na de aanslagen in Boston op 15 April 2013, waarbij de overheid het mobiele verkeer uitschakelde. Het Australische Rode Kruis zet een vergelijkbare website in bij overstromingen, bosbranden en tyfonen. Ook in Nederland en andere Europese landen zijn er situaties geweest waarin een website als ikbenveilig.nl nuttig had kunnen zijn, gezien de chaos en ontreddering die ontstond: bijvoorbeeld tijdens de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn (2009) of de schietpartij in Alphen aan de Rijn (2011), maar ook bij Pukkelpop in het Belgische Kiewit (2011) of de rampzalige Loveparade in Berlijn (2010). Allemaal incidenten waar Nederlanders bij betrokken waren.

Pukkelpop
Bij het noodweer op Pukkelpop ontstond grote onrust over de slachtoffers. Bezoekers van het evenement probeerden onder meer via internet familie en vrienden te bereiken. Op het internet verschenen een aantal lijsten waar getroffenen hun naam konden publiceren.  Deze lijsten waren volledig openbaar, en daarmee waren al die persoonsgegevens onbeschermd. Ook was er geen aantoonbaar betrouwbare partij die de gegevens op deze lijsten beheerde.

Kijk op http://youtu.be/ss4Qi_dj0qQ  om een animatie over ikbenveilig.nl te bekijken

​Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Neem voor meer informatie contact op met Hanna Emmering, woordvoerder Nederlandse Rode Kruis, via +31 6 51840708 of hemmering@redcross.nl