Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 56 procent van SHO-geld besteed aan noodhulp Haïti
16 juli 2010 |

56 procent van SHO-geld besteed aan noodhulp Haïti

Het Rode Kruis heeft ruim 56% van de bijdrage die de organisatie van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) ontvangt, reeds besteed aan noodhulp in Haïti. Van de ruim 111 miljoen euro die de SHO ontving van het publiek en de Nederlandse regering ontvangt het Nederlandse Rode Kruis zo’n 20,5 miljoen. Het Rode Kruis heeft hiervan reeds 11,5 miljoen uitgegeven aan noodhulp, waaronder tenten, zeildoeken, touw, keukengerei en hygiënepakketten. 

 
Het Nederlandse Rode Kruis richt zich de komende periode op de noodhulpverlening in Haïti met als prioriteit de dagelijkse waterdistributie, waar nog altijd geen structurele oplossing voor is gevonden. Daarnaast voorziet het Nederlandse Rode Kruis getroffen Haïtianen van adequate water- en sanitaire voorzieningen om ziektes te voorkomen.
 
Het Internatonale Rode Kruis heeft vooralsnog ruim 111 miljoen euro uitgegeven aan noodhulp in Haïti. Het Rode Kruis deelt dagelijks 2,4 miljoen liter water uit aan 285.000 mensen. Zo’n 107.000 mensen hebben medische zorg ontvangen en 600.000 getroffenen zijn voorzien van enige vorm van onderdak. Ook heeft het Rode Kruis inmiddels 3,722 tijdelijke huizen, zogeheten ‘transitional shelters’ gebouwd, die onderdak bieden aan zo’n 18.000 mensen.

Voorbereiding orkaanseizoen

Met het naderende orkaanseizoen bereidt het Rode Kruis zich ook voor op een nieuwe ramp. Het Rode Kruis legt noodvoorraden aan in 10 regio’s in Haïti die kwetsbaar zijn voor orkanen. Daarnaast zijn tentenkampen geïdentificeerd in Port-au-Prince, Léogâne en Jacmel die extra kwetsbaar zijn voor orkanen en overstromingen. Het Rode Kruis treft hier alvast maatregelen, zoals extra versteviging van de onderdakvoorzieningen, het verbeteren van het afwateringssysteem en de plaatsing van wc’s die tegen overstromingen bestand zijn. 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
-----------------------------------------------------------
Neem voor meer informatie contact op met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 06-20959478, mail: esmits@redcross.nl