Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Blokkade Gaza moet worden opgeheven
14 juni 2010 |

Blokkade Gaza moet worden opgeheven

Genève/Den Haag, 14 juni 2010 - De schrijnende situatie van de 1,5 miljoen inwoners van Gaza kan niet worden opgelost met humanitaire hulp. Opheffing van de blokkade is de enige duurzame oplossing. 

De ernstige incidenten van 31 mei 2010 tussen Israëlische strijdkrachten en activisten van de flotilla die op weg was naar Gaza hebben de acute ontberingen van de bevolking van de Gazastrook nogmaals in de schijnwerpers geplaatst. Zoals het Internationale Rode Kruis (ICRC) reeds herhaaldelijk heeft benadrukt, kan de schrijnende situatie in Gaza niet worden opgelost door het verstrekken van humanitaire hulp. De blokkade van de Gaza-strook duurt al drie jaar waardoor alle kansen op economisch herstel in de kiem worden gesmoord. De kwaliteit van de gezondheidszorg in Gaza heeft een ongekend dieptepunt bereikt en de voortdurende werkloosheid, armoede en het oorlogsgeweld eisen nog altijd een zware tol onder de bevolking.
 
De gehele burgerbevolking van Gaza wordt gestraft voor daden waarvoor zij geen verantwoordelijkheid draagt. De blokkade betreft dan ook een door Israël opgelegde collectieve bestraffing die in strijd is met Israëls verplichtingen onder het humanitair oorlogsrecht.
 
“De blokkade heeft een verwoestende impact op de 1,5 miljoen burgers die in Gaza leven”, aldus Béatrice Mégevand-Roggo, hoofd van de operaties van het ICRC in het Midden-Oosten. “Daarom dringen wij er op aan dat Israël een einde maakt aan deze blokkade en doen wij een oproep aan iedereen die de situatie kan beïnvloeden, inclusief Hamas, om alles te doen om de burgerbevolking van Gaza te helpen”. Het Rode Kruis noemt de Israëlische zorgen over de eigen veiligheid legitiem, maar roept op tot het zoeken van een balans tussen deze zorgen en het recht van de bevolking van Gaza een normaal en menswaardig bestaan te hebben. 
 
De internationale gemeenschap moet eraan bijdragen dat de herhaaldelijke oproepen van staten en internationale organisaties om de blokkade op te heffen eindelijk gehoor vinden.
 
Onder het humanitair oorlogsrecht is Israël verplicht om tegemoet te komen aan de basale benodigdheden van de bevolking in Gaza waaronder adequate gezondheidszorg. Anderzijds moeten de Palestijnse autoriteiten ook hun aandeel nemen in het treffen van gezondheidszorgvoorzieningen, de toevoer van elektriciteit en in het onderhouden van de infrastructuur voor de bevolking in Gaza.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Bijgevoegd treft u Persbericht ICRC 14 juni 2010 Gaza.docPersbericht ICRC 14 juni 2010 Gaza.doc Daarnaast is filmmateriaal beschikbaar van een interview met Béatrice Mégevand-Roggo, hoofd van de operaties van het ICRC in het Midden-Oosten. De shotlist van dit interview bevindt zich onder dit persbericht. Voor meer informatie, neem contact op met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 06-20959478, mail: esmits@redcross.nl.