Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Ernstige zorgen over naderend regenseizoen Haïti
10 februari 2010 |

Ernstige zorgen over naderend regenseizoen Haïti

Den Haag/Montreal, 10 februari 2010 -  en 10 februari overleggen Rode Kruis verenigingen uit 27 landen en het overkoepelende internationale Rode Kruis over het verloop van de noodhulpoperatie in Haïti. Tijdens deze conferentie van het Rode Kruis in Montreal in Canada worden de lijnen en prioriteiten uitgezet voor het humanitaire actieplan voor de komende maanden en jaren. Nederland wordt vertegenwoordig door Cees Breederveld, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

 
De nog uiterst fragiele situatie waarin de mensen van Port-au-Prince leven kan in gevaar komen met het naderen van het regenseizoen in de lente. Het Rode Kruis zal daarom tenten/semi permanente behuizing moeten distribueren die in deze fase van de ramp stevig genoeg zijn om het regenseizoen te kunnen overleven. Het regenseizoen belemmert een snelle doorstart naar de wederopbouwfase van het land.
 
Zware regenval hebben delen van het land de afgelopen dagen al getroffen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook de zwaar getroffen stad Port-au-Prince te maken zal krijgen met zware regenval. Het Rode Kruis probeert de bevolking van Port-au-Prince voor te bereiden op potentiële problemen rondom gezondheid en sanitatie. Veel van hen wonen in provisorische kampementen rondom hun voormalige woonplek of hebben hun kampement opgebouwd met tenten, tentzeilen en bedlakens op braakliggend terrein of parken en plantsoenen in de stad.
 
Volgens Michaele Amedee Gedeon, directeur van het Rode Kruis in Haïti, is het regenweer een extra factor van betekenis door de hevige ontbossing in Haïti. Dit stelt het gebied bloot aan het potentieel gevaar van modderstromen. ‘Als het regent in Haïti, komt al het water uit de bergen samen in de valleien. Dit heeft al eerder in Haïti gezorgd voor verwoestende modderstromen. De huizen en onderkomens die er nu zijn, zijn hoogst waarschijnlijk niet bestand tegen de verwoestende kracht’.
 
Het Rode Kruis onderzoekt nu verschillende oplossingen voor het probleem. Een ervan zou de distributie kunnen zijn de komende weken van materiaal dat gebruikt kan worden voor half permanente behuizing, stevig genoeg om de weersomstandigheden te kunnen weerstaan.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie, of voor een interview met algemeen directeur Cees Breederveld, kunt u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, op 070-4455728 of 06-51525111.