Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Jongeren delen vergeet-mij-nietjes uit
21 mei 2010 |

Jongeren delen vergeet-mij-nietjes uit

Jongeren van verschillende scholen in Nederland delen op dinsdag 25 mei 2010 zo’n 30.000 vergeet-mij-nietjes uit. De 800 jongeren doen dit in het kader van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen georganiseerd door de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis. Voorafgaand aan het uitdelen krijgen de jongeren een les over deze bijzondere dag, vermissing en het werk van de Hulplijn. 

 
Op deze manier wil de Hulplijn Vermiste Personen van het Rode Kruis mensen aansporen stil te staan bij alle kinderen die vermist zijn en ze zo hun solidariteit laten betuigen aan ouders die achterblijven na een vermissing. Ook hoopt de organisatie dat deze dag mensen aanspoort na te denken over preventieve maatregelen.  

Hulplijn Vermiste Personen

De Hulplijn Vermiste Personen is een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis en bestaat uit een team van deskundige hulpverleners. De Hulplijn biedt middels een gratis 0800-nummer praktische en emotionele ondersteuning aan achterblijvers van vermisten én aan vermisten zelf en is er voor iedereen die iemand vermist of zelf vermist wordt en niet weet wat te doen.

Dag van de Vermiste Kinderen

In de ochtend van 25 mei 1979 vertrekt Etan Patz in New York voor het eerst alleen naar de bushalte. Het gezin woont in een goede buurt. Etan is een zelfstandige jongen van 6 jaar en wordt dagelijks bij de bushalte opgehaald door de schoolbus. Zijn moeder houdt Etan in de gaten tot de hoek van de straat, totdat hij is over gestoken. Vanaf daar is het nog 50 meter tot de bushalte. Pas later op de dag blijkt dat Etan nooit in de schoolbus is gestapt of op school is aangekomen. Bijna 100 agenten zoeken die avond naar Etan. Tot op heden is er nooit meer een spoor gevonden van Etan. Etan is ondertussen, indien hij nog leeft, 33 jaar oud. Sindsdien is de datum 25 mei als herdenking aan vermiste kinderen gebruikt door verschillende organisaties over de hele wereld. Het vergeet-mij-nietje werd symbool voor de Internationale Dag van Vermiste Kinderen in Europa.
 
-------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie: 
Voor meer informatie of de contactgegevens van de diverse scholen kunt u contact opnemen met het Nederlandse Rode Kruis, Eva Smits, 0620959478, 0704455843, esmits@redcross.nl.
 
Scholen die meedoen aan de actie:
Almende college/locatie Isala, Silvolde
Rietveld Lyceum, Doetinchem
Don Bosco College, Volendam
PSG Jan van Egmond, Purmerend
Openbaar Zeister Lyceum, Zeist
Minkema College, Woerden
Twentscarmelcollege, Oldenzaal
Pius X college, Almelo
Etty Hillesum College, Deventer
Praktijkschool “De Schakel”, Vlaardingen
Stedelijk Gymnasium Leiden, Leiderdorp
De Sluis, Spijkenisse
 
De Rode Kruis studentendesk in Groningen doet ook mee aan de actie en zal op 25 mei vergeet-mij-nietjes in Groningen uitdelen. ​