Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Nederlandse Rode Kruis publiceert jaarverslag 2009
1 juni 2010 |

Nederlandse Rode Kruis publiceert jaarverslag 2009

In het jaarverslag komen de belangrijkste thema’s aan bod die het werk bepaalden van het Rode Kruis in 2009. Het Rode Kruis verleende onder andere hulp bij het conflict in Gaza, bij de tyfoons in Viëtnam en de Filipijnen en bij de aardbeving op Sumatra. In Nederland vroeg het Rode kruis aandacht voor Eerste Hulp en eenzaamheid in Nederland. In het online jaarverslag is ook aandacht voor de ruim 35.000 vrijwilligers. Zonder deze vrijwilligers zouden de activiteiten van het Nederlandse Rode Kruis niet mogelijk zijn.

Internationale hulp

Het conflict in Gaza eist in januari 2009 meer dan 1.300 doden en 5.300 gewonden. Hulpverleners zijn in het strijdtoneel ternauwernood in staat om alle gewonden te vervoeren en te verzorgen. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen meerdere keren op om zich te houden aan de regels van het humanitair oorlogsrecht om hulpverleners alle ruimte te geven. Het Nederlandse Rode Kruis biedt hulp aan de Palestijnse Rode Halve Maan vereniging met onder andere medicijnen, ambulances, slaapzakken en keukensets.
 
In andere conflictgebieden en bij verschillende natuurrampen in 2009 hielp het Nederlandse Rode Kruis direct. In september 2009 laten meerdere tyfoons een enorme ravage achter op de Filippijnen en Viëtnam. Ruim 7,5 miljoen mensen raken hun huis of bronnen van inkomsten kwijt. Naast de vrijwilligers en hulpverleners van het Filippijnse, Vietnamese en Internationale Rode Kruis biedt ook het Nederlandse Rode Kruis direct hulp met dekens, hygiënepakketten en muskietennetten. Enkele dagen later wordt het Indonesische eiland Sumatra getroffen door twee zware aardbevingen. Honderden mensen worden onder het puin bedolven en 90.000 huizen worden totaal verwoest. Het Rode Kruis helpt met medische zorg en de distributie van water en hulpgoederen.  

Nationale Hulp

Ruim 10.000 vrijwilligers van het Rode Kruis zijn opgeleid om bij een ramp of calamiteit, die de capaciteit van de professionele hulpdiensten te boven gaat, geneeskundige ondersteuning, opvang en verzorging van slachtoffers en verwanteninformatie te bieden. In 2009 komen vrijwilligers in deze hoedanigheid direct in actie bij drie grote incidenten;  de Poldercrash van Turkish Airlines bij Schiphol, de aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn en de ongeregeldheden tijdens het strandfeest bij Hoek van Holland.
In 2009 stonden ook 15.000 Eerste Hulp verleners vrijwillig paraat tijdens evenementen zoals Koninginnedag, de Nijmeegse Vierdaagse en de Bloesemtocht. Maar wat het Rode Kruis betreft, zou iedereen over enige kennis van Eerste Hulp moeten beschikken. Verspreiding van kennis over Eerste Hulp stond in 2009 en staat de komende jaren dan ook hoog op de Rode Kruis-agenda.    

Malariabestrijding

Malariabestrijding was het thema dat centraal stond tijdens 3FM Serious Request in december 2009. Opnieuw sloten drie dj’s Giel Beelen, Gerard Ekdom en Annemieke Schollaardt zich op in een glazen studio. Dit maal in de stad Groningen. Zes dagen langen mochten zij niet eten, terwijl ze non stop live radio maakten. In Nederland leverde de actie een bedrag op van maar liefst € 7.113.447. Dit geld zal worden besteed aan voorlichting en muskietennetten voor families in 15 landen, waaronder Haïti, Sierra Leone, Indonesië en Burkina Faso.
 
Het Nederlandse Rode Kruis had in 2009 ruim € 60 miljoen beschikbaar voor het steunen van de meest kwetsbare mensen in Nederland en wereldwijd. Dit bedrag kwam van het Nederlandse publiek, het bedrijfsleven, bijdragen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en fondsen van de Europese Unie.

Jaarmagazine

Naast het online jaarverslag, is ook het Jaarmagazine 2009 verschenen, met persoonlijke verhalen van mensen die hulp ontvingen of gaven. 
-------------------------------------------------------------------
Noot voor de redactie, niet voor publicatie: 
Wilt u meer informatie of een exemplaar van het Jaarmagazine 2009 ontvangen, neem contact op met het Nederlandse Rode Kruis, Eva Smits, 06-20959478, 070-4455843, esmits@redcross.nl