Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Nieuwe uitbarsting vulkaan Merapi bereikt Yogyakarta
5 november 2010 |

Nieuwe uitbarsting vulkaan Merapi bereikt Yogyakarta

 In Indonesie is grote paniek uitgebroken nadat vulkaan Merapi donderdagavond opnieuw uitbarstte. De vulkaan is, sinds de uitbarsting van vorige week maandag, bijna doorlopend actief gebleven. De uitbarsting (omstreeks 17:30 Nederlandse tijd) is echter van zo'n grote aard dat de gevarenzone nu 20 kilometer rondom de vulkaan beslaat. Hierdoor hebben de gloeiend hete as- en steenregens het stedelijk gebied van Yogyakarta bereikt. Door de grote uitbarsting is de bevolking in paniek op de vlucht geslagen. De chaos en botsingen die hierdoor in het verkeer ontstonden hebben al twee levens geeist.

 
De vluchtelingenkampen waren eerder deze week al verplaatst, verder van de gevarenzone af. Door deze uitbarsting worden de kampen, die met meer dan 70000 mensen overvol zaten, opnieuw met spoed verplaatst worden. Het Rode Kruis helpt bij het evacueren van inmiddels meer dan 100000 mensen en probeert zoveel mogelijk medische hulp te bieden vanuit het noodhospitaal. Ook assisteert het Rode Kruis met het vervoeren van de gewonden naar het ziekenhuis. De toestroom van meer dan 100 mensen met ernstige brandwonden en ademhalingsproblemen is echter zo groot dat zelfs het universitaire ziekenhuis in Yogyakarta heeft aangegeven vol te zijn.
 
De overheid heeft tot nu toe bevestigd dat 35 zwaar verbrande mensen zijn gevonden, die in kritieke toestand verkeren. Aan de westkant van de vulkaan staat een groot gebied in brand door de asregen. Tientalen huizen zijn volledig verwoest en worden naar verluid meer dan 40 families nog vermist. Ook hier zijn volledig verbrande mensen aangetroffen.
 
Ingeborg Ponne, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis op Jakarta: "De situatie is echt verschrikkelijk. Volgens de laatste berichten is de situatie nog erger dan in 2006, toen de Merapi herhaaldelijk uitbarstte. Door de paniek en chaos in het verkeer, de grote hoeveelheid gewonden, de logistiek van de evacuaties en de grote branden is het nog onduidelijk hoeveel dodelijke slachtoffers zijn gevallen, maar ik vrees dat het niet bij twee zal blijven."
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, +316 5184 0708. In Indonesie is ook Ingeborg Ponne bereikbaar (tijdverschil is 6 uur, later in Indonesie). Op verzoek is zij beschikbaar om persvragen te beantwoorden.