Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Prinses Margriet zwaait zieke kinderen uit naar Disney World USA
7 oktober 2010 |

Prinses Margriet zwaait zieke kinderen uit naar Disney World USA

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft vanochtend de chronisch zieke kinderen uitgezwaaid die mee gaan op de bijzondere vakantie van het Nederlandse Rode Kruis en luchtvaartmaatschappij Martinair. Dit jaar gaat de reis naar Walt Disney World Resort in Orlando, USA. 10 (chronisch) zieke kinderen vliegen samen met hun ouders, broertjes en zusjes in vier dagen op en neer voor een onvergetelijke vakantie met hun favoriete Disney figuren. De reis naar Orlando markeert het 40-jarig jubileum van de Martinairreis van het Rode Kruis.
 
Deze vakantie past in een bijzondere traditie die begon toen Martin Schröder, grondlegger van Martinair, in 1970 het Nederlandse Rode Kruis een vlucht aanbood in plaats van een sponsorbijdrage aan het vakantieschip J. Henry Dunant. Op 23 maart 1971 vloog Martinair Holland met 36 Rode Kruis gasten voor een dagje uit naar de Engelse zuidkust. De Fokker F-28 Fellowship kreeg voorafgaand aan deze vlucht de naam Prinses Margriet. De Prinses verrichtte zelf de doop en schonk champagne over de neus van het vliegtuig. Samen met de Rode Kruis helpsters vloog zij vervolgens mee naar Bournemouth om de kinderen en hun families te begeleiden. Prinses Margriet is tegenwoordig vice-voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.
 
Het Nederlandse Rode Kruis, dat al jaren aangepaste vakanties biedt voor mensen die niet meer zelfstandig op vakantie kunnen, geeft aan dat deze reis uniek is. “We hopen dat deze jubileumreis weer een bijzondere en waardevolle ervaring creëert voor onze gasten. Veel vakantiegangers hebben nog niet eerder in hun leven gevlogen. De vlucht naar Amerika en twee dagen vol avontuur in de verschillende parken van Walt Disney is voor deze kinderen met hun familie een onvergetelijke ervaring!”, aldus Monique Timmermans,  coördinator Bijzondere Vakanties van het Nederlandse Rode Kruis. Om de gasten de juiste zorg te kunnen bieden tijdens de reis gaan er een arts en vier verpleegkundigen van het Rode Kruis mee. Dit jaar gaat de reis voor de tweede keer naar Orlando. Daarvoor was het eiland Mallorca jarenlang de eindbestemming. Eerder vloog Martinair voor Rode Kruis-gasten naar onder andere Wenen, Praag, Dublin en Parijs.
 
Martinair Cargo
De bijzondere samenwerking tussen Martinair en het Nederlandse Rode Kruis blijft ook in de toekomst bestaan. Martinair Cargo stelt jaarlijks kosteloos ruimte ter beschikking in haar vliegtuigen voor 30 ton  vrachtvervoer van het Nederlandse Rode Kruis voor noodhulpoperaties wereldwijd.
 
Het Nederlandse Rode Kruis
Het Rode Kruis komt op voor chronisch zieken en gehandicapten en is al jaren actief om eenzaamheid te verlichten. Ruim 18.000 vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis helpen 55.000 vereenzaamden en chronisch zieken en gehandicapten met zogenaamde ´vriendendiensten´, zoals huisbezoeken, oppashulp, internetles, coaching en het opzetten van telefooncirkels. Jaarlijks genieten zo´n 6500 gasten van aangepaste vakanties op het vakantieschip J. Henry Dunant of in één van de Rode Kruis- vakantiehotels. 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
--------------------------------------------------------------------
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, persvoorlichter van het Nederlandse Rode Kruis, Mobiel: +31- 6-51840708, Mail: hemmering@redcross.nl.
 
De families komen uit Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg, Utrecht en Zuid-Holland.