Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Psychosociale hulp Haïti eerste maal integraal onderdeel grootschalige noodhulpactie
3 februari 2010 |

Psychosociale hulp Haïti eerste maal integraal onderdeel grootschalige noodhulpactie

Voor de eerste maal heeft het Rode Kruis psychosociale ondersteuning geïntegreerd in een grootschalige noodhulpactie. Psychosociaal geschoolde medewerkers en vrijwilligers werken in Haïti samen met artsen, verpleegkundigen en paramedici. Zij helpen de slachtoffers om er mentaal terug bovenop te komen en bekommeren zich ook om de vele kinderen die er aan hun lot zijn overgelaten. Psychosociale bijstand is nu haast even noodzakelijk als medische hulp.

Ea Akasha is een Deense Rode Kruismedewerkster die psychosociale ondersteuning biedt in Port-au Prince. Ze vertrok daags na de ramp naar Haïti en houdt sindsdien een dagboek bij. De aanblik van de getroffen regio na haar aankomst is verschrikkelijk: vele tienduizenden mensen zijn hun familie, hun persoonlijke bezittingen en een stuk van hun leven kwijt. ‘Ze zijn helemaal het noorden kwijt, zijn in paniek en zien het vaak helemaal niet meer zitten. Deze mensen moeten niet alleen fysisch maar ook mentaal geholpen worden.’ Dat laatste is de taak van Ea en een team vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis.

Ea’s eerste opdracht was om deze vrijwilligers, die meestal zelf behoorlijk getraumatiseerd waren door de gebeurtenissen, de nodige training te geven. Zij helpen nu om de overlevenden mentaal terug op het juiste spoor te krijgen. En ook dat is nodig om te kunnen overleven in dergelijke moeilijke omstandigheden. ‘Onze psychosociale activiteiten kunnen echt mee het verschil maken,’ zegt Ea.

Naast de psychosociale bijstand van de overlevenden in het algemeen, gaat Ea in het bijzonder op zoek naar opvang voor de talrijke kinderen die er alleen en zwaar getraumatiseerd zijn  achtergebleven : ‘Elke dag opnieuw worden er talloze gewonde kinderen naar de ziekenhuizen gebracht. Zij worden dikwijls aan hun lot overgelaten en zijn een vogel voor de kat indien niemand zich om hen bekommert. Zo brachten reddingswerkers onlangs een tweejarig meisje binnen dat gehandicapt is en niet meer kan bewegen. Gelukkig zijn er de psychosociale medewerkers van het Rode Kruis want er was niemand anders om voor haar te zorgen, met haar te praten en haar gerust te stellen,’ aldus Ea Akasha.

Noot voor de redactie, niet voor publicatie :
Voor meer informatie kan u contact opnemen met Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, op 0704455728 of 0651525111
Op de homepage van het Rode Kruis www.rodekruis.nl treft u tevens een verhaal over het werk van rode Kruis medewerker Ea Akasha.