Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rekening 6868 voor slachtoffers geweld Kirgizië
15 juni 2010 |

Rekening 6868 voor slachtoffers geweld Kirgizië

Het Nederlandse Rode Kruis opent rekening 6868 voor de slachtoffers van het aanhoudende geweld in Kirgizië. Naar schatting van het Rode kruis zijn 80.000 mensen op de vlucht geslagen voor de etnische onlusten. Volgens de Kirgizische autoriteiten zijn er meer dan 100 doden en 1200 gewonden gevallen. Het Rode kruis geeft aan ruim zeven miljoen euro nodig te hebben om 100.000 mensen de komende maand van medische hulp, voedsel, water en onderdak te voorzien. 

Door de onlusten van de afgelopen dagen zijn er enorme vluchtelingenstromen op gang gekomen. Naar schatting hebben 80.000 mensen hun huis moeten verlaten. Aan de Oezbeekse kant van de grens met Kirgizië hebben de autoriteiten inmiddels 32.000 families geregistreerd als vluchteling, waaronder voornamelijk vrouwen en kinderen. Onder de vluchtelingen zijn ook gewonden. Veel mensen verkeren in shock en sommige vluchtelingen spraken over brandende huizen, waarin zich nog kinderen bevonden. Het Rode Kruis maakt zich zeer ongerust over dit brute geweld. 
 
Er is nu vooral behoefte aan voedsel en medische voorzieningen. Het Rode Kruis verwacht de komende maand voor 100.000 mensen voedselvoorraden beschikbaar te kunnen stellen.
 
Afgelopen weekend heeft het Rode Kruis al een vlucht met noodhulpgoederen, waaronder dringende medische benodigdheden en lijkzakken, naar Kirgizië gestuurd. De komende dagen zullen er nog twaalf vluchten met medische benodigdheden, tentmateriaal zoals zeildoeken en huishoudelijke artikelen naar Osh vertrekken. Ook zullen extra hulpverleners op het gebied van noodhulp, water en sanitaire voorzieningen en opsporing van familieleden naar  Kirgizië vertrekken. De hulpverleners van het Internationale Rode Kruis werken nauw samen met de medewerkers van de Rode Halve Maan in Kirgizië en met de medewerkers van de Rode Halve Maan in Oezbekistan.
 
De onlusten waren afgelopen dagen zo hevig dat gewonden en zieken niet de straat op durfden om naar een arts of ziekenhuis te gaan. Medisch personeel is aangevallen tijdens een poging om patiënten te evacueren naar een veilige locatie. Het Rode Kruis roept alle betrokken partijen op te stoppen met het geweld en de verwoesting en de hulpverleners veilig hun werk te laten doen.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
-----------------------------------------------------------
Neem voor meer informatie contact op met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, tel: 06-20959478, mail: esmits@redcross.nl . Of neem contact op met onderstaande Rode Kruis woordvoerders van het Internationale Rode Kruis: Anna Nelson, ICRC Geneva, tel: +41 79 217 32 64, Pierre-Emmanuel Ducruet, ICRCOsh, tel: +996 677 20 22 610,Yuriy Shafarenko, ICRC Moscow, tel: +7 9 03 545 3534.​