Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis doet noodoproep voor hulpverlening Haiti
5 november 2010 |

Rode Kruis doet noodoproep voor hulpverlening Haiti

​Den Haag/Geneve, 5 november 2010 - Om adequate noodhulp te kunnen verlenen aan de kwetsbare bevolking op Haiti is minimaal 4,5 miljoen euro nodig. Dat heeft het Internationale Rode Kruis bekend gemaakt. Op Haiti zijn sinds de cholera-uitbraak van half oktober meer dan 440 mensen bezweken aan de infectie-ziekte. Volgens de laatste berichten zijn meer dan 6500 gevallen van besmetting bekend. Met de benodigde gelden kan het Rode Kruis noodhulp verlenen aan 345000 mensen in Haiti, maar ook aan 150000 mensen in de Dominicaanse Republiek, voor een periode van een half jaar. De kwetsbare bevolking op het eiland moet voorzien kunnen worden van onder andere schoon drinkwater, zeep en sanitaire en medische voorzieningen.

 
Tropische storm Tomas heeft vannacht aan kracht gewonnen en groeit naar verwachting uit tot orkaangrootte. De bijkomende hevige regen en overstromingen brengen een extra risico met zich mee dat de sanitiare condities op Haiti zullen verslechteren. Hierdoor kunnen cholera en andere infectieziekten zich snel verspreiden. Het Rode Kruis zet alles in om de verspreiding van cholera te voorkomen: Er zijn dijken en drainagekanalen aangelegd rondom de steden om het water te stoppen en af te voeren. Honderden vrijwilligers zijn getraind op preventie maatregelen en voorlichting. Om de bevolking te waarschuwen over de storm en om hygiene-maatregelen te treffen, zijn de afgelopen dagen elk half uur 250000 sms-en verstuurd en boodschappen verspreid via het radiostation van het Rode Kruis. Verder heeft de hulporganisatie noodvoorraden en schuilplaatsen aangelegd.
 
De extra gelden zijn nodig om meer cholera behandelcentra op te zetten in de meest kwetsbare gebieden en om de gezondheidsfaciliteiten in Artibonite te ondersteunen. Het Rode Kruis distribueert dagelijks miljoenen liter schoon drinkwater. Ook worden aan meer dan 80.000 families zeep, jerrycans en emmers uitgedeeld.
 
Het Rode Kruis neemt ook maatregelen om te voorkomen dat cholera zich zal uitbreiden naar de Dominicaanse Republiek. In de vijf grensregio's en de drie meest bevolkte stedelijke gebieden worden vrijwilligers getraind in preventiemaatregelen tegen de ziekte. De bevolking wordt tevens voorgelicht over hoe de kans op een cholerabesmetting voorkomen kan worden.
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
Sebastien Kraaijeveld, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, is in Haiti (6 uur tijdverschil, daar is het vroeger). Hij is te bereiken op te +31 6 51525111. In Nederland kunt u contact opnemen met Hanna Emmering, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, via 0651840708