Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Pers Persberichten 2010 Rode Kruis legt noodvoorraden aan in Haïti ter voorbereiding op regenseizoen
9 april 2010 |

Rode Kruis legt noodvoorraden aan in Haïti ter voorbereiding op regenseizoen

Het Rode Kruis treft maatregelen om de slachtoffers van de aardbeving in Haïti voor te bereiden op de aankomende hevige regen en orkanen. Dit behelst onder andere de aanleg van voorraden noodhulpgoederen voor 125.000 mensen, de distributie van muskietennetten en het plaatsen van wc’s die tegen overstromingen bestand zijn om uitbraak van ziektes te voorkomen. Tegelijkertijd werkt het Rode Kruis dag in dag uit om zoveel mogelijk slachtoffers van onderdak, water en medische zorg te voorzien.

 
“Het Rode Kruis heeft inmiddels 400.000 slachtoffers van enige vorm van onderdak voorzien, zoals dekzeilen, tenten en bouwpakketten. Maar we weten ook dat lang niet al deze tijdelijke onderdakvoorzieningen bestand zullen zijn tegen de hevige regen en tropische stormen”, aldus Iain Logan, hoofd van de hulpverleningsoperatie in Haïti van het Internationale Rode Kruis.
 
Twee reeds veelbesproken initiatieven zouden de huidige situatie in Haïti aanzienlijk kunnen verbeteren. Ten eerste zouden de huizen die nog overeind staan zo snel mogelijk door professionele bouwkundigen gekeurd moeten worden, zodat slachtoffers wiens huizen veilig zijn verklaard, kunnen terugkeren naar hun huizen. Dit zou het aantal mensen in de overvolle, geïmproviseerde kampen terugbrengen, waardoor ook de water, sanitatie- en gezondheidszorgactiviteiten meer effect zullen hebben voor de slachtoffers in de kampen.
 
Ten tweede blijft een grote behoefte bestaan aan nieuwe beschikbare terreinen waar een redelijke toegang is tot centrale voorzieningen als onderwijs, werkgelegenheid en vervoer. Op dit moment inventariseren diverse hulporganisaties de mogelijkheden voor de bouw van 122.000 tijdelijke huizen, waarbij het Rode Kruis voor 50.000 huizen zorg zal dragen. Deze huizen zouden drie tot vijf jaar weerstand kunnen bieden aan het veeleisende klimaat in Haïti.
 
Het Rode Kruis werkt met man en macht samen met de overige hulporganisaties in het onderdakcluster om de 1,3 miljoen dakloze Haïtianen voor 1 mei van een vorm van onderdak te voorzien. “Ondanks al deze inspanningen, zijn we ons er terdege van bewust dat er nog altijd duizenden mensen zijn in de meer afgelegen getroffen gebieden die nog geen hulp hebben ontvangen vanwege de immense omvang van de ramp”, zegt Iain Logan, hoofd van de hulpverleningsoperatie in Haïti van het Internationale Rode Kruis.
 
Het Rode Kruis heeft samen met meer dan 50 lokale Rode Kruis verenigingen wereldwijd, waaronder het Nederlandse Rode Kruis, 518 miljoen euro bijeengebracht voor noodhulp en wederopbouw. In de eerste drie maanden is door het Rode Kruis 70 miljoen uitgegeven aan noodhulpactiviteiten. 
 
Noot voor de redactie, niet voor publicatie:
In bijgevoegd document treft u een update van de feiten en cijfers van de hulpverlening van het Rode Kruis in Haïti. Neem voor meer informatie contact op met Eva Smits, woordvoerder van het Nederlandse Rode Kruis, 06-20959478, 070-4455843 of via esmits@redcross.nl.